Ett sätt att träna styrka är att använda vikter som går att lyfta 1-3 gånger, inte mer. Samma sak kan nyttjas för att lära sej utveckla kraft.

Kraft är styrka plus den fart som snabbt förflyttar kroppen eller vikten. Olika former av frivändning är på så vis användbara när det gäller att att flytta skivstång och vikter med fart för att utveckla explosiv kraft.

Under maxstyrka är det musklerna som spänner sej snabbt medan stången rör sej långsamt. Vid kraftmoment ska en lättare vikt användas för att få högre fart på vikterna.

En vikt motsvarande 40-60 procent av 1RM kan användas under ett set med 3 reps för att utföra olika former av frivändningar i syfte att förbättra maximal muskelkraft.

Högst effekt av frivändning uppstår ofta med stången hängande på låren i en styrkefrivändning när lyftarna inte är allt för erfarna eller saknar rätt teknik

Att utföra en ofullbordad frivändning med bara ett drag mot bröstet utan att göra hela frivändningen utvecklar mer kraft än vanlig frivändning och styrkefrivändning

Den som är intresserad av att utveckla mycket kraft kan använda sej av höga drag eller hängande styrkefrivändning med start från låren.

Det kräver mindre kunskap och teknik då en vanlig frivändning ställer höga krav på både rörlighet, styrka, snabbhet och mod för att komma in under stången.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se