Att uppvärmning är viktigt det vet alla. Hur en bra uppvärmning fungerar är det inte så många som har tagit reda på.

Forskningen för att hitta en optimal uppvärmning är eftersatt och det finns en rad olika uppfattningar om hur den går till inte minst bland tränarna.

Flera aktiva är också rädda för att inte vara tillräckligt varma och törs därför inte dra ner på tiden och intensiteten när dom värmer upp.

Forskare på University of Calgary Faculty of Kinesiology tog sej an uppgiften att utvärdera om lång eller kort uppvärmning är att föredra för en sprinter som förbereder sej innan en tävling.

Dels testades löpare efter en standarduppvärmning på 50 minuter där värmningen avslutades med flera korta lopp inom ramen för 60 till 90 procent av sin maximala sprintkapacitet.

Löpare testades också genom en experimentell uppvärmning under 15 minuter med lågintensiva rörelser och bara en avslutande sprint.

Löparna testades med ett flertal tester före och efter uppvärmning och tävlingslopp. Den lågintensiva värmningen som varade under 15 minuter gav bäst resultat med mindre muskeltrötthet och högre uteffekt hos varje löpare.

Med stöd av resultatet kan idrottare som utför korta snabba löpningar förändra sin uppvärmningsrutin och börja värma upp under kortare tid med långsamma rörelser och låg intensitet för att nå bättre resultat

Journal of Applied Physiology

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se