Jessica Björkman är född och uppvuxen i Gävle. I gymnasiet gick Jessica Handelsprogrammet på Borgarskolan med inriktning idrott. Efter gymnasiet jobbade hon på macken GDG, som idag bytt namn till Gulf, ända fram till för tre år sedan. Då valde hon att följa sin dröm och studerade till Make Up Artist och Fransstylist på Make Up Studion i Stockholm, som varade i tre månader.

Väl färdig med sin utbildning jobbade hon en del hemma innan hon hyrde in sig på en annan salong i Gävle. Hon kompletterade då sin utbildning inom skönhet på skolan i Stockholm samt med kurser som hölls i Gävle. I november 2014 startade hon sitt företag Style By Jess och därefter hyrde hon in sig på ytterligare en salong innan hon tog modet till sig att öppna sin egna salong i Januari 2016. Studio Central har hon nu drivit i ett år där företaget Style By Jess tar plats.

Vilka behandlingar utför du på Studio Central?
– Jag är legitimerad Make Up Artist och Fransstylist, samt diplomerad inom alla de andra behandlingarna jag gör. Jag färgar ögonbryn och fransar, gör hårförlängning, spray-tan och vaxning. Sedan gör jag även tatuering av 3D bryn och det nyaste på marknaden som heter lash lift. Lash lift är när jag gör en permanent böjning på kundens egna fransar som sitter i 6-8 veckor.

Vilken av dem är populärast?
– Det är nog fransförlängning skulle jag säga. När det kommer till det finns det två olika metoder man kan använda sig av, vilket är singelfransar och volymfransar. Jag jobbar däremot bara med volymfransar då det lyfter upp ögat, oavsett om kunden är ute efter en känsla av glamour eller mer naturliga fransar.

Vilken behandling kan du själv "inte klara dig utan"?
– Det viktigaste för mig med mitt utseende är mina ögonbryn. Så länge jag har snygga bryn är jag nöjd. Men jag skulle nog säga att fransförlängning räddar mig många dagar i veckan. Jag ser mycket piggare ut med fransar. Sedan är det fruktansvärt skönt att somna fräsch och vakna fräsch.

Vad var det som fick dig att ta steget att bli egen företagare?
– Jag kände att jag ville satsa på mig själv och förverkliga mina drömmar. Mitt första steg var att jag tog just den här lokalen då den var ganska liten, för att kunna jobba mig uppåt och bli bättre på det jag gör och få ett gott rykte. Sedan var tanken att få folk som hyr in sig hos mig. Idag har jag två tjejer som är här, en nageltjej och en annan fransstylist, samt en praktikant.

Vad händer just nu på Studio Central?
– Vi har vår praktikant som studerar till hudterapeut och som erbjuder behandlingar för elevpriser. Hon gör även massage, vilket kompletterar oss och vårt utbud. Sedan har vi faktiskt en nyhet med en ny behandling som snart kommer till salongen. Det kommer dock inte vara jag som utför den utan det är vår nageltjej Johanna som gått en ny utbildning. Det är trådning av bryn och ansikte. Det är en metod för att få bort hår, som ett alternativ för pincett eller vaxning.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
– I och med att jag driver salongen så har jag övergripande ansvar för att allt sker som det ska. Jag brukar lägga upp ett städschema för oss som jobbar här då vi vill se till att det är fint i salongen. Annars ser mina rutiner en vanlig dag ut som så att jag kommer hit på morgonen och förbereder inför dagen, tar hand om kunderna, tar betalt och ordnar med kundernas bokningar. Sedan blir det lite bokföring utöver det. Jag skulle nog tro att jag snittar runt 10 timmar per dag här på salongen.

Vad var största utmaningen med att öppna Studio Central?
– Största utmaningen var att få allting klart i tid då jag hade kryckor på den tiden. Det var i januari 2016 jag öppnade och under julledigheten innan hade jag lyckats bryta foten, det blev lite besvärligt då kan man säga. Annars är det nog ekonomin, att klara sig som egen företagare. Vet att jag själv inte förstod hur mycket min gamla chef betalade i skatter för mig som anställd innan jag själv blev företagare. Innan tänkte jag bara på mig själv vad jag skattade. Nu är det så mycket mer.

Vad är ditt största mål för framtiden?
– Jag jobbar för att hitta en större lokal. Dels för att vi som redan är här ska få mer yta att utföra våra behandlingar, men även så fler skulle kunna hyra in sig så vårt utbud inom skönhet blir komplett. I dagens läge saknar jag en frisör för att kunna känna att vi verkligen erbjuder allt inom skönhet, ändå tror jag vi kan erbjuda ett mer komplett utbud än många andra i dagsläget.

Mest stolt över att du åstadkommit?
– Jag är mest stolt över att jag vågade tro på mig själv. Att jag vågade ta steget och betala så mycket pengar för en utbildning jag inte alls visste var den kunde leda mig. Jag och min mamma hade en väldig diskussion om det där då hon inte trodde det fanns en bransch inom Make Up just i Gävle. Sedan sa hon även att om jag inte skulle ta det steget så kanske jag skulle ångra mig. Att oavsett var allt leder så måste man satsa för att ha en chans att vinna också.

Något som betytt mycket för dig?
– Min mamma och pappa har egentligen varit det största stödet som hjälpt mig med i princip allt från att fixa mina utbildningar till att fixa salongen. Kunder har också betytt oerhört mycket för mig. Utan dem hade jag aldrig stått där jag är idag. Tack vare dem går min dröm i uppfyllelse varje dag.

Har du några skönhetstips eller råd att dela med dig av?
– Ja, något det pratas allt för lite om är hur otroligt viktigt det är att hålla rent sin fransar. När vi sover samlas det mycket olja i vår ögonfransrad vilket gör att man tappar fransarna snabbare och det fastnar smuts mellan din egna frans och fransförlängningen. I värsta fall kan man få kvalster som lägger ägg i fransraden och sedan ögonsjukdomen Blefarit. Så jag råder er att ta han om era fransar. Vi har en mousse vi säljer här på salongen som rengör och är jättebra. Sedan har vi även ett tips vi själva kommit på som är lite udda. Det är att man ska ta en hårfön och föna sina fransar ungefär en meter ifrån på lägsta värme, både nedifrån och uppifrån, för att få den där fylliga känslan som när de är nygjorda.

Vad vet vi inte om Jessica då?
– Jag är väldigt aktivt då jag tränar crossfit & poledance. Har även tävlat i hästhoppning i en ganska hög nivå för några år sedan och har till och med haft två egna hästar. Baileys och Mitra Lee hette dem. Jag var faktiskt väldigt duktig, om jag inte vann så ramlade jag av hästen. Du vet, man kommer aldrig ihåg en två.

Namn: Jessica Björkman
Titel: Egen företagare Style by Jess samt driver Studio Central.
Ålder: 27
Familj: Sambo

Studio Centrals hemsida: http://studiocentral.se/