Ett lag med 29 spelare delades i tre grupper under försäsongen. Den ena gruppen löptränade för kondition och den andra gruppen utförde plyometrisk träning för att bli mer explosiva medan den tredje gruppen inte utförde någon fysisk aktivitet alls under tiden studien pågick.

Träningen utfördes två gånger i veckan under tre veckor. Efter tre veckor testades alla tre grupper i upprepat högintensivt arbete och klockades på 20 meters sprint. Ingen mätbar träningseffekt gick att påvisa i träningsgrupperna i förhållande till gruppen som vilat helt i tre veckor.

Resultatet visar att enbart löpträning eller plyometriska hopp två gånger i veckan inte ger mer effekt än total vila under en tre veckors period. Den praktiska användningen blir att spelare som av olika anledningar behöver komma i form behöver längre tid än tre veckor att förbereda sej och att tränare behöver planera bättre för att förbereda laget för att spela fotboll med den intensitet som spelet kräver. Annars går det lika bra att vila helt.

Vad händer med den fysiska formen och förmågan att prestera under högintensiva och matchliknade former om fotbollsspelare bara löptränar, hoppar eller vilar helt i tre veckor.

Svaret på frågan om vad som händer med den fysiska formen och förmågan att prestera under högintensiva och matchliknade former om fotbollsspelarna bara löptränar, hoppar eller vilar helt i tre veckor är kort och gott ingenting.

Studien berättar att det dels krävs lite längre träningtid än att spelare börjar förbereda säsongen några veckor innan seriestart och att träningen ska planeras och genomföras så att intensiteten påminner om match för att spelarna i laget ska bli upprepat snabba och mer explosiva av träning.

 

 

 

 National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2012

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383


doi: 10.1519/JSC.0b013e3182474356