– Jag har i minst 20 år tänkt mig att få jobba som bilförsäljare eftersom jag alltid gillat bilar, säger Thomas Andersson. Jag har alltid tänkt mig att det ska vara riktigt bra bilar och det har ju verkligen Bilmetro.
Bilintresset är välkänt i bekantskapskretsen, och kommenteras av Göran ”Flygis” Sjöberg, en av kompisarna från GGIKs juniorlag.
- Han passar bra som bilförsäljare för han vet vad det handlar om, säger Göran Sjöberg. Han har ju bytt bilar lika ofta som vi andra byter skjortor.
Förtroende kombinerat med glimten i ögat är en bra kombination
- Thomas är en väldigt bra kille som man verkligen kan lita på, säger Göran. När jag var lagkapten i Västerås förlorade vi aldrig när Kuben dömde våra matcher…
Hockeykarriären började alltså som spelare i GGIK men avslutades när Thomas Andersson var 22 år. Han hade samtidigt dömt hockey sen 10–12 års åldern.
– När jag insåg att jag inte skulle kunna bli så bra spelare som jag själv önskade så satsade jag som domare i stället, säger Thomas Andersson.
Han jobbade som brandman i 18 år samtidigt som domarkarriären ledde till uppdrag som domare i OS, VM och junior-VM. Första domaruppdraget i högsta serien var 1989 och matchen Modo-AIK i Kempehallen i Örnsköldsvik.
– 2006 var jag beredd att lägga av som hockeydomare eftersom jag uppnått alla mina mål med både OS och VM, berättar Thomas Andersson. Men då fick jag förfrågan om jag ville bli professionell domare, och sånt kan man ju inte tacka nej till.
En annan av Thomas kompisar från Godis juniorlag är Anders ”Masken” Carlsson, numer sportchef i Rögle.
– Jag har enorm respekt för det Thomas gjort som domare, säger Anders Carlsson. Han är Sveriges bästa domare genom tiderna, det skrev jag också i min bok.
Anders berättar också om Thomas förmåga att hantera olika situationer.
- Ett minne från Thomas var när han visade ut mig i sista minuten i en bortamatch mot Djurgården och jag blev helt tokig och skällde och gormade på honom, men han lät mig skälla, berättar Anders. Efter matchen var han kolugn och log och frågade mig "har du lugnat ner dig nu" med glimten i ögat så han fick mig att skratta.
2014 tog domarkarriären slut när förbundet ville föryngra domarkåren. Men en ny karriär började när Thomas Andersson fick jobb som säljare hos Städtjänst. Det gav mersmak så när han sökte och fick ”drömjobbet” som säljare hos Bilmetro var det ingen tvekan.
Thomas Andersson trivs med jobbet på Bilmetro.
- Det här är ett fantastiskt roligt jobb, säger Thomas Andersson.
Inom Volkswagenkoncernen finns även ytterligare en gammal bekant från hockeyn, nämligen Rolf Ridderwall. Rolf är regionchef inom Volkswagen i Sverige.
- Det är alltid kul att träffa Rolf och nu även som kollega, säger Thomas. Det är också många bekanta som är kunder här på Bilmetro och så träffar man ju väldigt många nya människor, som man får kontakt med.
Rolf Ridderwall har också synpunkter på "Kuben".
- Han var ju en av Sveriges bästa domare, väldigt noggrann och glad men bestämd, säger Rolf Ridderwall. Han är också serviceminded och det är en bra egenskap om man ska jobba som säljare.
Just möten med människor är positivt för Thomas Andersson, som sätter upp nya mål i den nya karriären.
- Jag har gått många utbildningar som domare, bland annat i ledarskap, och nu ser jag fram mot att få förkovra mig som säljare här på Bilmetro, säger Thomas Andersson.
Hockeydomare i ett OS, 5 VM och tre junior-VM samt framröstad av spelarna själva som bästa domare 4 år i rad (2004-2007) så nog har Thomas ”Kuben” Andersson visat att han kan tackla ett och annat.