Webcoach är en personlig tränare på nätet för alla som har ett tillstånd, provsvar eller testresultat som kan förbättras med fysisk aktivitet. Niclas Carlson har jobbat med kiropraktik sedan 1980 och har startat en kiropraktor-högskola och arbetat som högskolerektor. Utifrån den positionen har han bidragit till att kiropraktik är ett av socialstyrelsen legitimerat vårdyrke Sverige och att kiropraktorer jobbar under samma hälso- och sjukvårdslagar som övriga vårdgivare.

– Det hela började när jag var på ett näringslivsmöte på Stadsbiblioteket för 10 år sedan. Vi var ett hundratal företagare som var nyfikna på Gävles framtid. In kommer en framtidskonsult som frågar;
– Hej, Gävle har ni det bra? Jaaa, svarade vi.
– Tillväxer ni här i Gävle? Jaa, klämde vi i med.
– Skapas det mycket jobb när Gävle tillväxer? Vi hann inte svara då vi funderade. Nej, för att ni bor i ett område som innebär jobblös tillväxt! Fler får gå när företagen i Gävle tillväxer. Han fortsatte obönhörligen;
- Tror ni att Gävle och Gevalia är synonymt så kan jag berätta att företaget har bytt ägare och är utlandsägt om 10 år. Korsnäs och deras papper kommer också att genomgå ett ägarbyte. Tänker ni att Ahlgrens bilar kommer att tillverkas i Gävle om 10 år så tror ni fel! Alla kan koka karameller i framtiden så det blir den som kokar billigast som tillverkar bilarna. Då har ni inte så mycket kvar i Gävle. Hej då!
Efter den genomköraren blev det en workshop och tipset vi fått var att alla deltagare skulle jobba med en ”skalbar icke materiell tjänst” på nätet oavsett vilken bransch vi tillhörde.
– Jag gillar utmaningar men hade inte en aning om vad en sådan tjänst på nätet skulle vara. Då förstod nog ingen av oss att en tjänst för nät och mobil skulle bli det vi idag kallar för en ”App”.
Så där satt jag med post-it lappar i fem år och försökte få reda på vem jag var, vad jag gjorde och hur tusan det skulle kunna bli en ”skalbar icke materiell tjänst” på nätet.

Tidigare och i stor utsträckning än idag så mäts kvalitet inom vården med en papperslapp som sträcks över till patienten med ett ”How do you do, sätt betyg 1-5”. Jag konstuerade då en modell för nät och mobil som istället frågade ”Can you do?”, Ja eller Nej? 1 eller 0! Det blev en Digital Innovation 2010 när projekt inom EU sökte innovativa lösningar i 4 kategorier för ett större forskningsprojekt som handlade om barn och ohälsa. Där fick Webcoach högsta poäng i varje kategori och i ett pilotprojekt på Sandviken Energi för något år sedan halverades ohälsan bland personalen.

Att kvalitetskontrollen genom Webcoach verkligen fungerar fick Niclas bekräftat 2010 då han blev vald till världens bästa fystränare av motsvarigheten till FIFA inom amerikansk fotboll.
– I uppdraget ingick att samla världens bästa amerikanska fotbollsspelare bosatta utanför USA och åka till Texas för att spela en årlig match i nationalsporten amerikansk fotboll mot Team USA. Jag byggde en kravprofil till Världslaget Team World på högsta nivå där vi bara valde spelare som uppfyllde alla kraven. Elitistiskt, javisst, men ett måste om man skall nå absolut världsklass. I de två första matcherna förlorade världslaget knappt men i den tredje matchen 2012 vann vi klart. En bedrift ingen annat lag klarat av sedan 1869 när sporten föddes.

Webcoach är en personlig tränare på nätet för alla här inne som har ett tillstånd, provsvar eller testresultat som kan förbättras med fysisk aktivitet.
– Det kan vara dålig kondition, det kan vara mycket stillasittande, övervikt och ett högt blodtryck. Det kan också vara målet att springa milen under en timme, förklarar Niclas. Träning är inte så svårt. I grund och botten handlar det bara om att kunna Ta i eller att Ta ut sig. Det är lite svårsålt då träning till stor del är underhållning för att göra människor lyckliga för stunden. Därför gör man den så mycket större med en massa övningar, program, kläder, metoder, tillskott, tidningar, hemsidor och inte minst appar. Bara i USA finns det 50.000 appar för träning och fitness.

WHO (Världshälsoorganisationen) säger att 2020 kommer varannan 30-åring att vara i så dålig kondition att de inte klarar av att jobba heltid. Det kommer med andra ord att blir en riktigt tuff match och utmaning för företag, kommuner och landsting att lösa.

– Jag var nyligen på ett frukostmöte för ett stort antal företagare i sina bästa år och bad alla som tränade i någon form att hålla upp sin hand. Det gjorde de flesta, men när jag bad de som även följer ett program att fortsätta hålla händerna uppe så var det inte många kvar. När jag sedan frågade hur många av dem som fått ett riktigt bra resultat av sin träning de senaste åren var det en enda som höll handen kvar i luften, konstaterar Niclas.

Statens Innovationsmyndighet Vinnova har tittat på närmare tusen svenska innovationsprojekt och rankade nyligen Webcoach Sport som Top 30.
– Det gav mig en rejäl summa i utvecklingsbidrag för att fortsätta utveckla funktioner för nya användningsområden. Här kan vi föra in aktuell idrottsforskning direkt till ungdomsidrotten genom att hjälpa föräldrar, barn och deras tränare att fokusera på rätt saker i rätt tid under uppväxten. Det handlar det om att ge varje individ en bra start i livet och en stabil idrottslig grund att stå på. Webcoach hjälper till att skapa de resultat som behövs i sport likaväl som hälsa bland personal.

Arbetet med Webcoach fortsätter och används just nu bland annat för att bygga inte Sveriges utan världens bästa hockeyförening i Göteborg!
– Vi jobbar med kravprofiler för sport i olika åldrar och hjälper varje individ att klara kraven. 2014 sattes nytt världsrekord då hela åtta spelare från Frölunda Academy tingades för spel i NHL. Ett mått på att verksamheten är vad den utger sig för att vara. Naturligtvis hoppas jag personligen att även Gävle och Brynäs hoppar på för att få maximal utdelning i sin fysiska prestation.

I framtiden skall tjänsten utvecklas för att coacha studenter, patienter, organisationer och företag i sitt hälsoarbete på nätet.
– Jag får saker att hända och skapar resultat. Det skall ske med kvalitet för det är ju det vi mäter. Mätbart bättre baserat på den senaste forskningen inom hälsa och sport. Det är så tjänsten fungerar.

Alla som är anslutna till Webcoach, oavsett nivå, får idag träningen analyserad av erfaren fystränare som utbildats av Riksidrottsförbundet (RF) på Bosön. I utvecklingsplanerna finns att kunna automatisera tjänsten ytterligare baserat på användardata för att kunna skala upp tjänsten till en ännu större nivå användare.

Niclas har onekligen lyckats med sin ”skalbara icke materiella tjänst”. Från en handfull kiropraktorbehandlingar om dagen till mer än 1500 motionärer och idrottsproffs som kontinuerligt utvecklas med kvalitetssäkrade mätbara resultat. Onekligen imponerande coachat!

För mer information se
http://www.webcoach.se