Michael Nyqvist blev känd för den breda svenska filmpubliken i början av 2000-talet med filmer som ”Grabben i graven bredvid” och ”Så som i himmelen” men de senaste åren har han även slagit igenom stort i Hollywood och internationellt.

Hur har din sommar varit?
– Jo tack, den har varit toppen. Jag avslutade en filminspelning i Dublin tidigare i somras men sedan mitten av juli så har jag varit hemma och njutit av den svenska sommaren och båtlivet här i Stockholms skärgård.

Vad var det för filminspelning på Irland?
– Jag spelar mot Pierce Brosnan i en film som heter I.T. Min rollfigur är en IT-tekniker med Aspergers syndrom så det var en kul och intressant roll att spela med olika diagnoser och jag fick möjligheten att skrämma skiten ur Brosnan ett antal gånger.

Hur var det att spela mot honom, han har ju till och med spelat James Bond i ett antal filmer?
– Han var mycket trevlig och det visade sig att vi hade haft samma teaterlärare och även gemensamma vänner i bl.a. Stellan (Skarsgård). Sedan hade vi en grym regissör i John Moore så den blir garanterat sevärd.

Vad har du gjort i hemma i Sverige i sommar?
– Jag har mitt sommarboende i norra skärgården och det är verkligen mitt paradis. Man får vara i fred och det är så otroligt vackert. Så jag har suttit bakom vindrutan på båten i princip varje dag.

Du skall ju vara en av de allra första som fått nya Ockelbo B18 Aluminium i sjön?
– Det stämmer bra så det har varit en härlig tid. Ockelbo är ju nästan heligt när man som jag är uppvuxen i skärgården och åkt båt sedan man var liten. Ett halvslag har liksom alltid varit mer naturligt än en slipsknut och Roslagsloppet är ju större än julafton. Där spanade man ju in Ockelbobåtarna och de var ju så fina och läckra i gul och orange färg i jämförelse med vår egen skorv.

När blev du intresserad av den här nya modellen?
– Jag bor ju på en ö så jag är helt beroende av att båten fungerar dagligen till alla tänkbara sysslor och inte bara nöje. Drömmen var ju att köra aluminium som är så hållbart i och med att jag lastar och håller på med så mycket grejer. Så när jag hörde talas om den här båten så var det ingen tvekan. Dessutom är jag mycket skrovintresserad och visste ju vilken fin gång det var på Ockelbos gamla glasfiberbåtar. Faktum var att jag hade bara sett den på hemsidan innan jag satte mig i den första gången.

Det låter som att du hade riktigt högt ställda förväntningar. Lever den då upp till det du hoppades på?
– Faktiskt med råge! Det roligaste är stabiliteten. Jag är helt fascinerad då jag kan stå på ena sidan och det inte märks. Ändå är jag ju inte jättelätt direkt. Tidigare har jag kört olika båtar i samma storlek och något större men det har varit mycket krångel. Det här skrovet har extremt bra balans och man kan hålla fin fart. Det är perfekt till exempel när jag hjälper min granne som har fiskmarknad att hämta upp mjärdar, åka in i småhamnar, skjutsa folk eller ta med en trasig gräsklippare.

Att det inte har varit någon riktig kanonsommar när det gäller vädret är inget som påverkat dig?
– Nä, nä, jag är ju tuff så jag kör på i alla väder - det finns bara dåliga kläder! Skämt åsido så använder jag ju båten som en moppe så det blir till att köra i ur och skur. Det höga fribordet gör ju att man kan transportera sig även i hög sjö utan att bli genomblöt vare sig av mot- eller sidvind.

Får du några kommentarer från andra båtägare om nya B18 AL?
– Utan att överdriva så blir det en snackis nästan var man än dyker upp så det är skitkul. Många gillar den och de med båtöga ser ju på en sekund att det här är en riktigt funktionell båt som klarar sjön. Många frågar vad den kostar och hur den funkar så det märks att de är intresserade.

Vad händer i höst?
– I september skall jag till Torontos filmfestival där vi deltar med en nyinspelad thriller som heter ”Colonia”. Där spelar jag en riktigt ond jävel som möter Emma Watson från Harry Potter-filmerna. Sedan släpps några Hollywoodproduktioner till som precis blivit klara. Thrillern ”Frank & Lola” och ”The Girl King” där jag spelar Axel Oxenstierna. Till hösten blir det också premiär på TV5 för en kriminalserie som heter ”The 100 Code” som gått riktigt bra i flera länder redan. Sedan skall jag göra en dansk film som heter The 11th. Visst är det grymt kul att få medverka i stora Hollywoodfilmer och spela mot dem man själv sett på bio men jag är också mån om att fortsätta arbeta hemmavid och på så sätt få ta del av, och på mitt sätt få bidra till, det bästa av de två världarna.

Innan dess hinner Michael dock förhoppningsvis med några sköna båtturer till. De gamla filmhjältarna red ju mot horisonten i slutet av filmen så ytterligare några båtfarare i skärgården lär få se detta coola och stryktåliga par kryssa mot solnedgången på Östersjön innan höstmörkret tar vid för den här säsongen.

Om Ockelbo Boats
Intresset är stort och det händer och har hänt mycket avseende Ockelbos aluminiumbåtar denna säsong. Närmast är vi med på båtmässan ”Allt på Sjön” i Gustavsberg nu till helgen den 28-30 augusti. Ockelbo visar där upp en nyhet inför säsongen 2016 – Ockelbo B18CC.


För ytterligare information kontakta

David Stenlund
Manager
Direct +46 (0)90 15 80 31
Cell+46 (0)768 05 80 31
E-mail david.stenlund@4ward.se

Mer information om båtarna
http://www.ockelboboats.se

Mer information om mässan
http://www.alltpasjon.nu