Gavlehov i Sätra blir ett riktigt fint idrottscentrum med många moderna arenor! Gavlehovshallen är en imponerande byggnad och den är byggd av lokala företag som Byggtec Gävleborg, Midroc (el), Inneklimat (ventilation) med flera. Arkitekt är Johan Skoog Arkitektkontor, som även ritat Gavlevallen.
Gavlefastigheter är byggherre för Gavlehovshallen och Kultur & Fritid Gävle kommun kommer att hyra och förvalta sporthallarna.
Det blir en friidrottshall och två sporthallar plus biytr.
I byggnaden närmast Gavlehovsvägen hyr Friskis & Svettis lokaler på två plan för sin verksamhet och där ska Gefle Friidrott ha sitt kansli.
Sporthallarna är dimensionerade för elitverksamhet för de flesta inomhussporterna, men för övriga är det förberett så att de relativt enkelt kan kompletteras till elitnivå.
– Det blir slutbesiktning 28-30 mars och lokalerna lämnas över i april till Kultur & Fritid, berättade Karl-Gösta Karlström, Gavlefastigheter. Gummimassan i friidrottsarenan måste ”mogna” till slutet av april innan den kan användas.
Det finns både 200 meter rundbana och en 110 m rak bana.
Enligt Johan Hansson, projektledare hos Midroc, är styrningen av byggnadens driftsystem kopplat till Gavlefastigheters centrala system och kan anpassas till olika typer av evenemang. Brandlarm, sprinklers, inbrottslarm mm svarar för besökarnas säkerhet. All takbelysning är av LED-typ och ger att behagligt ljus i hallarna.
Den officiella invigningen av Gavlehovshallen kommer att ske i höst.
Byggtec, med Tommy Rickardt som platschef, har lyckats bra med att hålla tidplanen. Den svåraste utmaningen har varit de doserade kurvorna i Friidrottshallen, men det har man klarat alldeles utmärkt enligt Karl-Gösta Karlström. Antalet byggarbetare har varierat och som mest har det varit 85 igång samtidigt.
För att ge bättre sikt för de som sitter i rullstol är alla räcken gjorda av härdat glas.
Stora sporthallen är anpassad för evenemang och den nedre delen av västra gavelläktaren kan skjutas undan för att ge plats för tillfälliga scenbyggen.
Några röster om projektet:
- Vi har fått vara delaktiga genom hela processen och är mycket nöjda med samarbetet, säger Anders Lindberg, bitr. rektor Prolympia. Vi kommer att ha våra idrottslektioner i den mindre hallen under inomhussäsongen där vi kommer att ha tillgång till allt som vi efterfrågat.
- Möjligheterna för oss att påverka bygget hade kunnat vara bättre, men vi är ändå nöjda och ser fram emot att få tillgång till lokalerna, säger Henric Anderung, Friskis & Svettis. Vi hoppas kunna öppna lokalerna i full skala 1:a maj med officiell invigning söndag 7/5.
- Hallens tillkomst är ett betydande ansiktslyft för oss, övriga föreningar och även för hela regionen, säger Anders Wetterberg, klubbchef Gefle IF. Vi får vi bättre möjligheter att rekrytera ungdomar till vår verksamhet genom de förstklassiga förutsättningarna både inom- och utomhus.
Gefle IF har redan säkrat inomhus-SM 2018 som genomförs februari månad i Gavlehovshallen.
- Vi ser fram mot att kunna spela Futsal i Gavlehovshallen, säger Anders Nordén, Gestriklands Fotbollförbund. Vi har 102 lag i seriespel november till februari och i stort behov av halltider.
Förbundet vill anordna landskamper i Futsal eftersom Gavlehovshallen är enda alternativet i distriktet.
- Vi har haft en bra dialog och stora hallen har anpassats så att vi kan genomföra tävlingar på SM-nivå inom två av våra gymnastikdiscipliner, säger Jessica Wallman, Gefle GF. Redan under Kristi himmelsfärdshelgen kommer de bästa truppgymnasterna till Gavlehovshallen för att tävla!
I Gavlehovshallen finns det totalt 11 omklädningsrum för idrotten, fem vardera för herrar och damer samt ett för HBTQ samt för domare. Personalen har egna omklädningsrum. Det finns också en komplett tvättstuga.
På plan två iordningställs ett kafé där besökarna kan fika. Utanför kaféet finns mikrovågsugnar för dem som vill värma medhavd mat. För skolungdomar finns det också ett rum för läxläsning mm. I nordöstra hörnet finns vallabod och värmestuga för skidåkare.
- Gavlehovshallen blir en viktig del av unika Gavlehov, som har stor betydelse för Gävle kommuns idrottspolitiska program ”Hållbar idrott”, säger Kajsa Ravin, chef på Kultur
& Fritid Gävle kommun.

Fakta om arenan
Byggkostnad: 200 mkr
Byggnadsyta: 18.750 kvm
Publikkapacitet: Stora Sporthallen 2.200 (vid evenemang 3.000), Lilla Sporthallen 200 åskådare, Friidrottshallen 1.000 (med extraläktare upp till 3.000)
Entréer: en huvudentré för publik och en sportentré för idrottarna
Spelytor: 2 st 20x40 m (både Sporthallarna)
Beläggning: Sporthallarna sportmatta (trägolv kan läggas ut), Friidrott gummimassa, som tillåter spikskor
Solceller: 2.000 kvm, producerar 247.000 kWh per år
Planbelysning: LED-belysning
Stomme: hallarna stål, gym & café betong
Totalentreprenör: Byggtec, Gävle
Arkitekt: Johan Skoog Arkitekter