Marklyft är ett moment som används för att mäta både råstyrka och förmågan att utvekckla explosiv kraft.

Normalt ska ett test för kraft utföras snabbt. I tunga marklyft rör sej stången väldigt långsamt medans musklefibrerna drar ihop sej med högsta fart för att orka rubba och transportera vikten rakt upp.

Valet av form på stången har betydelse. När 20 stycken redan vältränade styrkelyftare testade att lyfta dels med vanlig stång och dels med en hexbar eller hexagonal stång var skillnaden i snitt 20 kg mellan 245 kg och 265 kg för vanlig stång och en hexbar.

Lyftarna använde sedan stängerna för att lyfta vikter som motsvarade 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 procent av max på snabbast möjliga tid.

Hexagonalstången gav lyftarna en bättre förutsättning att lyfta både snabbt och tungt varför valet av stång har betydelse för att utveckla mer styrka och explosiv kraft i varje lyft.

Om inte storleken spelar roll så har formen en viktig betydelse när det gäller val av stång i marklyftmomentet där det gäller att lyfta både tungt och snabbt.

National Strength & Conditioning Association


TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181e73f87