Brottningen är i stor grad en anaerob, icke syreförbrukande idrott där man i många korta perioder jobbar intensivt och utvecklar mycket kraft.

En bra brottare behöver även ha en god aerob kapacitet för att orka med och återhämta sig från den stora mängden träning som brottare genomför.

Det är vanligt att lagsporter som fotboll, hockey och innebandy använder sej av brottningsträning under barmark och försäsong.

Brottarna själva kan använda sej av en bra sprintränare för att för att komma i bättre form. Brottare behöver ibland pricka flera formtoppar under en säsong.

Schemaläggnignen av matcher behöver inte följa den normala periodiseringen för träning och match och det kan vara nödvändigt att höja tävlingstoppen inför kval och uttagningstävlingar.

En grupp brottare valde sprintträning under 4 veckor för att påverka muskeluthållighet och skapa en positiv hormonell balans före en tävling. Både experimentgruppen och kontrollgruppen följde ett träningsprogram för brottning och styrketräning.

Experimentgruppen använde sej också av 6 snabba 30 metersintervaller i maxfart med 10 sek. vila mellan varje lopp. Sprintträningen utfördes två gånger per vecka under den 4 veckor långa formtoppningen.

Före och efter träningsperioden togs blodprover och tester på varje brottares aeroba och aneroba kapacitet.

Experimentgruppens kapacitet för kondition och kraftutveckling höjdes samtidigt som markörer för hormonell positiv miljö ökade och indikatorer för nedbrytande inflammatoriska processer minskade av extra sprinträning två gånger i veckan i 4 veckor.

Inslag av högintensiv träning är ett bra sätt att vässa formen och skapa en positiv hormonell miljö inför viktiga tävlingar året om.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a33