Vad är Ljusbubblan?
– Det är ett företag i ständig förändring men alltid  med fokus på välmående och har så varit i 15 år. Vi har fram till pandemin arbetat med olika former av terapi, massage, floating, ansiktsbehandligar med vaxborttagning av oänskad hårväxt samt behandlingar mot stress och sötsug med laser. Men den absolut största delen idag är nikotinbehandlingen mot abstinens som vi utför med laser och en behandling som heter Relief.

Kan du ge en kort beskrivning om vem du är?
– Jag är född i Västerås och växte upp de första åren i Trondheim sedan flyttade vi till Gävle 1971. Jag fick en mycket trygg och kärleksfull uppväxt med mina föräldrar och storasyster Susanne. Gick tvååriga kontorsutbildningen på Borgarskolan och fick därefter direkt jobb på Ahlsell där jag jobbade i 2,5 år för att sedan börja säsongsjobba i Åre. Efter det började jag på värdshuset och hotell Älvkarlen där jag arbetade mest administrativt. Men under tiden hade jag extrajobb på restaurang Fontaine som servitris och bartender i vinkällaren. 
Jag drog från Gävle 1988 till Stockholm och jobbade i en skinnaffär i Gallerian tills jag köpte en tobaksaffär tillsammans med min kollega. Vi delade på veckorna så under tiden jobbade jag på Elna symaskiner som ekonomiassistent. 
Efter ett par år köpte jag ut min kollega och körde själv tills jag sålde butiken 1994. Då flyttade jag hem till Gävle och köpte in mig i LillPuben i Sandviken tillsammans med min man Rune Jakobsson. Den sålde vi 1998 för bygga och starta Cheers i Gävle. 2005 lagom till min 40 års dag valde jag en ny inriktning och startade Ljusbubblan. Jag och min man hade då gott skilda vägar efter en uppslitande skilsmässa. 
Efter ett antal år lyckades vi, tack och lov, bena ut våra misstag, ilska och det viktigaste att kunna se vårt egna ansvar. Det går ju liksom inte att ändra någon annat än sig själv.

När och hur kommer det sig att du blev egen företagare?
I alla de jobb jag hade från start gav jag alltid allt och lite till. Så då föddes tanken att varför inte lägga den energin på egen verksamhet? Jag startade mitt första företag, tobaksaffären i Stockholm, 1989.

Vad gjorde du då i Ljusbubblan från början?
– Det var en väfylld butik med stenar, kristaller, smycken må-bra böcker och en del inredning. Sedan var det drop-in keramik med drejning och uthyrning av terapeutrum och yogakurser. 

Hur kom du in på det här med rök och nikotinavvänjning?
– Efter att ha varit rökare i 35 år och försökte bli kvitt detta under lång tid med en massa olika hjälpmedel fick jag till slut hjälp av den här unika metoden. Det fungerade så bra och passade klockrent under Ljusbubblans tak. I dag har jag gett behandlingar och varit nikotinfri i över åtta år och är fantastiskt stolt och glad över det.

Hur fungerar metoden?
– Nikotinet matar nikotinreceptorer vilket gör att dessa hålls aktiva. Receptorerna blockerar våra endorfiner, kroppens belöningssystem som gör att vi mår bra. I de flesta fall blir den fysiska abstinensen inte hanterbar om vi inte forsätter mata dessa receptorer. 
Relief lasermetod mättar receptorerna och effekten blir att den fysiska abstinensen minimeras. Och det blir lättare att bryta beteenden och vanor. I de flesta fall behövs faktiskt bara en behandling som är både skön och avkopplande. Metoden är framtagen som en kombination av modern laserterapi och kinesisk medicin. Det unika är att det finns inga som helst biverkningar. 

Finns det några siffror på hur stor procentuell andel ni får rökfria?
– Det finns en siffra på 70 % som blir fria från nikotinet. Vi behandlar även snusare och de som är fast med andra nikotinpreparat. Det är cirka 20 % som kommer tillbaka och tar sitt kostnadsfria återbesök som ingår under det första året. 

Var har du din mottagning?
– Idag håller jag till i Winnhuset men kommer att flytta till Norra Kungsgatan 25 i Gävle vid i årsskiftet. Jag driver även Relief Uppsala sedan 2016. Där håller vi till ovanpå Apoteket Samariten på Kålsängsgränd 10C. Sedan startade jag Relief Stockholm Norrmalm i maj i år och hyr in mig i HelhetsHälsans lokaler på Torsgatan 8B. 

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Genom pandemin blev jag tvungen att tänka på en lösning för framtiden. Redan i mars fick jag en nedgång med över 80 % på mina behandlingar med massage och floating. Att jag i samma veva fått möjlighet att öppna upp praktiker i fler städer var ju en klockren lösning i och med att den här behandlingen ligger mig så varmt om hjärtat och gör stor samhällnytta. Lokalen jag har idag blev ju alldeles för dyr och min hyresvärd var inte intresserad att hjälpa till så beslutet att säga upp mig blev enkelt i.o.m att nuvarande kontrakt löper ut i januari. Jag kommer som sagt att flytta och öppna en mindre mottagning i anslutning till Solcity på N.Kungsgatan där jag kommer att fortsätta med Relief laserbehandlingar, massage och LashLift. Floatingen kommer att packas ihop och jag får se vad framtiden blir för den när pandemin lagt sig. 

Vad vet vi inte om Marie-Louise?
– Jag älskar att stå i köket på lediga dagar och koka ihop middag. Alltid utan recept är min melodi. Därför passar jag definitivt inte för bakning.
Sedan saknar jag helt lokalsinne. En gång skulle jag åka från Gävle till Öland och hamnade i Jönköping. En annan grej var när jag skulle öppna nyinköpta tobaksaffären i Stockholm. Kom tre timmar försent första dagen för att jag inte hittade var den låg! Är galet tacksam för den bästa hjälp som finns i dagens GPS.
Sedan har jag faktiskt även intyg på att jag är häxa!


Namn: Marie-Louise ”ML” Göthlin 
Titel: Egenföretagare 
Ålder? 55
Bor: Radhus på Sörby 
Familj: Livskamraten Rune och våra söner Felix 25 och Filip 22 år

Om Relief
Relief är marknadsledande inom området nikotinavvänjning i Europa. Laserterapi är en beprövad metod för att hjälpa rökare och snusare att sluta med nikotin. I Sverige röker ca 1,2 miljoner människor och av dem vill hälften sluta.
Men många av de som slutar upplever att abstinensbesvär sätter in ganska snabbt, bland annat huvudvärk, svettningar, irritation, sömnlöshet och koncentrationssvårigheter. Abstinensen är en av de främsta orsakerna till återfall och det är här metoden gör verklig nytta.
Genom att stimulera särskilda delar av kroppen med laser ökar endorfinproduktionen vilket resulterar i att nikotinreceptorerna bli mättade och abstinensen minimal. Det gör att de första kritiska och jobbiga veckorna efter rök- eller snusstoppet blir mycket lättare att hantera.

För mer information se
https://ljusbubblan.se
https://laser-terapi.com