Tillhör du gruppen spelare, lag eller föreningar som inte hinner att träna styrka under sommaren för att det tar så mycket tid så kan tunga knäböj vara ett sätt att väcka upp kroppen innan annan fysträning.

Att lyfta tungt innan explosiv träning är effektivt och leder till högre kraftutveckling.

Idrottsforskare har jämfört effekten mellan att göra tunga benböj eller frontböj strax innan ett sprintlopp över 40 meter.

Var tionde meter klockades löparna elektroniskt. Testgrupperna utförde lyft på 30, 50, 70 procent av 1RM efter 5 minuters cykling, antingen som en vanlig benböj med stången på ryggen eller som frontböj med stången frampå axlarna.

En kontrollgrupp värmde upp på testcykel i 5 minuter utan att lyfta några vikter. Vid både 30 och 40 meter
producerade benböjgruppen högre fart än både frontböjgruppen och kontrollgruppen.

Skillnaden tros bero på olika typer av muskelaktivering som sker vid benböj och frontböj. Tränare och idrottare kan planera för tunga benböj som uppvärmning i samband med sprintträning för att göra träningen effektivare.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31815f958d