Barn och ungdomar som tränar för att bli snabbare behöver bänkvila för att förbättra den fysiska förmågan att röra sig snabbare på planen.

Sprintträning 10 x 30 meter utfördes som en träningsstudie under kontrollerade former med 30 sekunders aktiv eller passiv vila mellan varje sprintlopp.

Den aktiva vilan eller återhämtningen bestod av fortsatt löpning på 50 procent av max. Den passiva återhämtningen bestod av enbart vila.

Trötthetsindex var tydligt högre i den aktiva återhämtningsgruppen. Ingen skillnad i tid gick att uppmäta i de olika grupperna.

Ingen skillnad fanns heller i blodproverna som mäter mjölksyranivåer 3 minuter efter genomfört arbete.

Det gör att coacher och spelare kan träna sprint med passiv vila och samtidigt översätta det till matchsituationer där unga spelare i olika bollsporter kan utföra snabba byten med passiv återhämtning för att lättare orka hålla hög intensitet matchen igenom.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2011

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383#!/

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31816a4281