Läkare, fysioterapeuter och idrottslärare har på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet kartlagt litteratur som på vetenskaplig grund berör fysisk aktivitet hos barn och ungdomar.

Resultatet av sammanställningen ska lägga grund för nya rekommendationer för fysisk aktivitet för unga människor och ska utgöra en faktagrund för föräldrar, skolor, politiker och den allmänna sjukvården.

Barn ska enligt utredningen redan från 6 års ålder vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen. Att cykla och leka kan vara tillräckligt för den allmänna hälsans skull.

Vid minst tre tillfällen i veckan ska sedan barnen bli svettiga och varma av aktivitet som belastar hela kroppen i syfte att stärka hjärta, lungor, muskler och skelett.

Barn som aktiverar sig i tidiga år kan bli 30 procent starkare trots att muskelmassan inte ökar av fysisk belastning. Aktivitet som fungerar på barn i 6 års ålder är att leka, hoppa, springa och röra sig snabbt och behöver inte vara knutet till organiserad träning eller sport.

Fysisk aktivitet för barn skapar hälsoeffekter som hänger med dem under hela livet. Därför är det viktigt att barn och ungdomar rör sej mer på dagarna. Det ger positiva effekter för barnets fysiska utveckling och påverkar barnens självkänsla på ett bra sätt.

Rekommendationerna där barn är fysiskt aktiva en timme om dagen och blir svettiga och andfådda minst tre gånger i veckan utgör en miniminivå för att barn och ungdomar ska utvecklas fysiskt under uppväxtåren.

Rör man sig mer blir hälsoeffekterna större enligt läkargruppen som hoppas att resultatet inte bara ska påverka skolan utan samhällsplaneringen i stort.

Att bygga gång- och cykelvägar och bostadsområden där barnen tar sig för egen maskin till och från träning, skola och kompisar är grundläggande för barnens framtida hälsa och utveckling.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-rekommendationer-aven-sexaringar-behover-fysisk-traning

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH -en personlig tränare på nätet
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se