När armhävningar används som test för att mäta styrka, snabbstyrka eller uthållighetsstyrka hamnar fokus på överkroppens sträckarmuskler.

Styrkan och stabiliteten i bålen är minst lika viktig om inte viktigare för utförandet av snygga och tekniskt rätt utförda armhävningar.

För att bli bra i armhävningar ska träning av bålstyrka ingå i träningsrutinen för att bli starkare och snabbare i armhävningstesterna.

Förmågan att utföra maximalt antal repetitioner och ett maxlyft i bänkpress vilar på helt olika muskulära förhållanden.

Upprepade tester har visat att bänkpress och armhävningar inte går att jämföra men att antalet armhävningar ökar när bänkpressresultatet går upp.

Att utföra max antal armhävningar eller antalet armhävningar på 10, 30, 60 och 120 sekunder mäter andra former av styrkeförhållanden än maximal styrka.

Killar hinner i allmänhet utföra 6-12 armhävningar på 10 sekunder medan tjejer får ut 6-8 stycken.

Tonårspojkar som utövar friidrott hockey eller bollsport kan göra 25-30 armhävningar på 30 sek. Flickor inom samma idrottsgrenar kan utföra 15 armhävningar på samma tid.

Kan tjejer och killar i ditt lag göra 15-30 armhävningar på 30 sekunder?


Sportmotorische Tests Berlin samt Journal of Applied Sport Science Research


All Sport & Idrott

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se