Lagläkare och massörer jobbar för högvarv och användandet av kortisonsprutor, värk- och antiinflammatorisk medicin har blivit ett stående inslag inom elitidrotten.

Två studier kring extrem löpning har kartlagt användandet av antiinflammatorisk medicin och värktabletter i samband med träning och tävling.

Vid Ultramaraton i Squaw Valley och vid Brasilianska Ironman angav 7 av 10 tillfrågade löpare att de använder värktabletter och antiinflammatorisk medicin före och under loppet.

Enligt forskarna på Indiana University har användandet blivit en del av förberedelserna och en rutin för många löpare.

I sammanställningen visar det sej att löpare som tar medicin har lika mycket symtom efter loppet som de löpare som inte har medicinerat sej.

Löparna som medicinerar sig har enligt forskarna en högre andel inflammatoriska markörer i blodet vilket kan tyda på att vanemässig användning av antiinflammatorisk medicin och värktabletter kan försämra kroppens naturliga förmåga att tåla och anpassa sej till hård belastning.

http://sportidrott.se/articles/view/varktabletter-kan-hamma-muskeltillvaxten

Inför slutspel och streckstrider i SHL-hockeyn berättar tidningarna om lagens skadestatistik och vilka spelare som spelar, spelar skadade, spelar på sprutor eller inte spelar alls.

Kortisonsprutor som är starkt antiinflammatoriska har förutom en snabb smärtlindrande effekt en egenhet av att förlänga läkningstiden till det dubbla och reducera hållfastheten till hälften vid upprepad användning.

Det gör att över 60 procent som skadat sej och fått kortison lättare råkar ut för återfallsskador.

Lag som klarar av att spela slutspel med få spelare på skadelistan har en fördel i streckstrider, slutspel och finaler.

British Journal of Sports Medicin


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se