Den 7-8 oktober arrangerade Ung Företagsamhet och UF-alumni i Gävleborg eventet Ledare för en dag i samarbete med Brynäs IF och projektet En bra start. Ledare för en dag är ett koncept som Ung Företagsamhet tillhandahåller. Konceptet testades under dagarna för första gången i Gävleborg och blev en stor succé. Deltagande ungdomar kom från Ung Företagsamhets nätverk UF-alumni som är ett nätverk för de som drivit UF-företag på gymnasiet. Ungdomarna från nätverket kom ifrån hela Gävleborg och är alla engagerade och drivna ungdomar inom sina respektive områden. Som UF-alumn fick de under en dag följa med en ledare en dag på jobbet för att få en inblick i ledaryrket och vilka olika slags ledarroller det finns.
”Vi vill visa på vilken kraft det finns hos våra ungdomar och att fler skall se dem som en resurs för framtiden. Många arbetar idag i slutna nätverk och Ledare för en dag är ett steg i att öppna upp sitt nätverk för nya individer, i det här fallet vår regions drivna ungdomar.” Säger Hanna Engström Löwenborg Regionchef Ung Företagsamhet.
Under den första dagen stod mötet i fokus. Alla ungdomar fick träffa alla ledare för att hitta den man ville följa. Här stod nätverkande och förberedelse i centrum men på schemat stod också föreläsningar i såväl ledarskap som i sälj. Under en längre lunch skedde det första mötet mellan ungdomarna och ledarna. 10 ungdomar, 14 ledare där ledarna verkligen fick vara på tå då fyra av dem inte skulle bli valda utan stå utan någon som skulle följa dem. Under lunchen med fikapaus var det inte en tyst stund, det var minst sagt ett aktivt minglande tills det blev dags för ungdomarna att önska vilken ledare de ville följa.
Under dag två följde ungdomarna sina ledare och dagen avslutades med presentationer där de berättade om sina lärdomar kring dagen. Sedan såg alla hockeymatchen mellan Brynäs - Luleå. En av UF-alumnerna var Sabina Söderberg som under sitt UF-år drev UF-företaget Modlybox UF, där hon sålde en box med skönhetsprodukter.

En livsförändrande dag var på agendan idag kan jag säga såhär i efterhand, energin var på 110% och jag blir mer och mer säker på vilken väg jag vill gå i livet! Tack Calle på Länsförsäkringar Gävleborg för en otroligt bra dag och‪ Ung Företagsamhet i Gävleborg‬‬‬‬ för ett klockrent engagemang dessa två dagar! säger Sabina Söderberg en av UF-alumnerna.

Ung Företagsamhets förhoppning är nu att ta nästa steg när det kommer till skapandet av ett nätverk för gruppen som deltagit under dagarna. Fortsättning följer...