När pojkar i 13-15 års ålder tränar för att bli snabbare och mer explosiva är det baklänges sprint som enligt en nygjord studie bäst förbättrar hoppstyrkan för vertikala hopp och löpstyrkan på 10-20 meter sprint.

I en jämförande studie där unga spelare tränar på att springa snabbt framåt eller bakåt två gånger i veckan under 8 veckor är det spelarna som springer snabbt bakåt på träningen som på förbättrar sprintsnabbheten mest. Samma sak gäller för den explosiva förmågan.

Forskarna bakom studien förklarar att det är när unga spelare springer baklänges som musklerna på lårens framsida får bättre träning än vid vanlig sprintträning.

Studien visar att både framlänges och baklänges sprintträning 2 gånger i veckan under 8 veckor förbättrar sprint- och hoppresultaten hos spelare i 13-15 års ålder och att de spelare som tränar baklänges sprint blir snabbast och mest explosiva.

Baklänges sprint räknas enligt studien som en specifik sprintövning.


Hur gör ni när ni tränar sprint för att utveckla spelarnas snabbhet och explosiva förmåga i ditt lag. Springer ni framåt, bakåt eller inte alls?


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002914