Här ska vi ta en titt på vad man kan göra för att hålla uppe motivationen att träna när det känns svårt att komma igång.

Förnya träningsgarderoben

Vem vill springa omkring och träna i en ihålig t-skjorta och sunkiga joggingbyxor från förra årtiondet? Eller i kläder som inte alls sitter rätt länge om du gått upp eller ner i vikt. Nej - det är mycket viktigt att förnya garderoben med snygga kläder som dessutom är mer funktionella än dåtidens tunga kläder.

Gå och köp träningskläder och känn dig med ens mer motiverad! Att känna sig snygg och fräsch medan man tränar har större inverkan på motivationen än många tror. Det finns massor av olika märken och butiker som säljer träningskläder för alla. Och med alla dessa alternativ pressas priset ner - perfekt för dig som kund!

Hitta din grej

Lyckligtvis finns det en massa olika sätt att träna på. Samtidigt som alla inte kan gilla precis alla träningsformer, så borde det finnas åtminstone en slags sport som man gillar. Det gäller att:
• prova sig fram på många olika sporter
• inte tvinga sig att fortsätta om man verkligen inte gillar just den grenen
• satsa på de sporterna som gör en gott

Sällskap

Att ha som vana att gå till gymmet tillsammans med en vän är väldigt smart och dessutom roligt. Att både umgås med en kompis och att svettas samtidigt är bra för både kropp och själ. Dessutom är det mer motiverande att träna ihop eftersom
• steget att ställa in ett träningspass känns högre, eftersom man redan lovat kompisen att man ska ses
• man kan jämföra varandras resultat och högst antagligen bli motiverad av den andra
• det är praktiskt och mer säkert att ha med en assistent under träningen, speciellt när det gäller styrketräning

Gör det till en vana

Om du tycker det är svårt att bege sig ut i löpspåret, ta sig till gymmet eller hänga med kollegorna på innebandy är ett bra tips att försöka göra det till en vana. SJälvklart är det svårast i början när man behöver komma igång med vanan - men med tiden blir det mycket enklare. Du tvingar dig själv till att röra på dig.

Om du tex. bestämmer dig för att gå till gymmet varje måndag kl 18 så kommer din kropp vänja sig vid det. Den kommer vara förberedd på att “nu är det måndag, dags att besöka gymmet igen”. Och ingen vill ju bryta en tradition eller en vana.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är träningen definitivt en berg- och dalbana. Det är inte det lättaste att hitta tid, motivation och vilja för att komma igång med sportandet.

Det viktigaste är att hitta en balans av att vara hård och snäll mot sig själv. Du måste kunna tvinga dig själv men utan att det blir för mycket - börja inte från 0 till att träna 5 gånger i veckan. Men sätt samtidigt mål och press på dig själv, litegranna. Lycka till!