Muskulär liksidighet är en klar fördel när det gäller att förebygga skador och förbättra prestationsförmågan för snabbhet, styrka och explosiv kraft med hjälp av anpassad träning före, under och efter puberteten.

Unga elitspelare som spelar U13-17 undersöktes när dom gjorde en djup over head squat på två kraftplattor.

Medan testgruppens yngsta och äldsta spelare som spelar på elitnivå i U13 och U17 visade liksidighet i testet var kraftfördelningen ojämnare bland unga elitspelare som i åldersgrupperna U14, U15, U16

Under puberteten är den muskulära liksidigheten som går att mäta upp före och efter tillväxtspurten satt ur spel.

Spelare som befinner sig under puberteten ska testas och tränas med fokus på att bibehålla och utveckla ett liksidigt rörelsemönster med jämförbara testvärden för höger och vänster sida.

Använder ni tester som over head squat i ditt lag och din förening för att följa och styra utvecklingen av spelare i utvecklingsbar ålder eller tränar ni bara på?


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182987044