Alla som vill har chansen att bli en bättre löpare med hjälp av anpassad styrketräning. Anpassningen handlar inte om att efterlikna löpning med lätta vikter och många repetitioner. Istället visar en sammanställning i British Journal of Sports Medicine att löpare på alla nivåer kan förbättra sina prestationer med tunga lyft.

Alla idrottare som vill förbättra sluttiden på 3-5 km kan enligt sammanställningen i British Journal of Sports Medicine använda tyngre styrketräning för att bli bättre löpare. För att bibehålla de förbättrade resultaten ska styrketräning med tunga lyft vara en del av formtoppning inför alla viktiga tävlingar och lopp.

Många tränare tror att idrottare på alla nivåer ska tränas med lätta vikter och många repetitioner för att förbättra löpförmågan. Sammanställningen visar med tydlighet att cirkelträning med 3 x 20 repetitioner inte förbättrar löpningen eller fungerar skadeförebyggande på samma sätt som när träning sker med tyngre belastning.

Rekommendationen i studien är att använda en belastning som tillåter max 8-12 repetitioner med 2-3 minuters vila mellan varje set och att träningen sker tillsammans med tränare som förstår skillnaden mellan styrketräning och uthållighetsträning.

Det är lätt att all träning blir uthållighetsträning även i gymmet när kunskapen eller vikten är för låg och antalet repetioner för hög.

Hur tränar ni i eran förening för att förbättra prestationsförmågan och sluttiderna på 3 km? Ett 3 km Cooper test ligger till grund för både Svenska Ishockeyförbundet, Fotbollsförbundet och Innebandy-förbundets kravprofiler där en bra sluttid på 3 km statistiskt kan kopplas ihop med spel på en högre nivå.

Tränar ni "idrottsspecifikt" efter eget huvud eller följer ni aktuell forskning i ämnet.


National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://semrc.blogs.latrobe.edu.au/running-myth-high-repetition-strength-training-needed-improve-running-performance/