I alla talang- och utvecklingsprogram för bollsporter är snabbhet något som prioriteras högt bland tränare och agenter.

Rörlighet, balans och stabilitetstester gjorda på ett ben går enligt en aktuell studie att koppla ihop med bra testresultat för sprintsnabbhet och snabba riktningsförändringar.

Hos vuxna vältränade testdeltagare är det märkbar skillnad i snabbheten på 0-10, 0-20 och 0-40 meter mellan de som är mest och minst rörliga och stabila vid ett enkelt Y-balanstest som kan användas för testa stabilitet och rörlighet

Genom att stå på ett ben och testa och träna förmågan att nå längre fram, längre ut och längre bak med den andra foten förbättras testresultaten för sprinsnabbhet på 10-20 och 40 meter.

När liksidigheten mellan höger och vänster ben tränas upp med stabilitets- och rörlighetsträning förbättras även resultaten för start, stopp och snabba riktningsförändringar.

Med bättre kroppskontroll kan den som tränar rörlighet, balans och koordination bli snabbare på korta sträckor som 10-40 meter.

National Strength and Conditioning Association
National Strength & Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182a744b6