Skattefri friskvård

De flesta friskvårds- och motionsaktiviteter som du kan få som en personalförmån är skattefria. Din arbetsplats kan exempelvis välja att ge sina anställda gratis gymkort eller ge ett friskvårdsbidrag som de anställda kan använda för att köpa medlemskort mot att de sedan lämnar in kvittot. Även trivselutflykter är skattebefriade.
Enligt Skatteverket finns det två villkor för att en förmån ska klassas som en personalvårdsförmån. Först och främst måste den vara av ”mindre värde”. Med detta menas att friskvårdsbidraget inte får vara större än 5 000 kronor per år. Här gäller det att passa sig för om bidraget är större måste du beskatta hela summan, inte bara det överskridande beloppet. Tidigare beskattades bara den del som överskred 5 000 kr men den 20 juni 2019 beslutade Högsta Domstolen att hela beloppet ska beskattas.

Dessutom måste förmånen rikta sig till hela personalen och inte bara en utvald grupp eller enskilda individer. Ett bra sätt att se till att det blir rätt är att bjuda in en tränare eller föreläsare till företaget och kanske till och med låta personalen prova på ett gratispass i anslutning till detta. Så gjorde exempelvis LB-Hus (https://www.lbhus.se/) vilket rapporteras ha blivit en succé.

Lustigt nog kan även kaffe, frukt och annat förtärbart som inte kan ses som måltid klassas som skattefri personalförmån.

Träningsappar kan vara skattefria

Om du använder någon form av träningsapp (se ex. https://sportidrott.se/articles/view/vilken-traning-funkar-bast ) eller webbtjänst för att följa din träning, till exempel logga löparrundor eller promenader, kan den ses som en skattefri förmån. Samma sak gäller för appar för stegräknare och kostregistrering ifall de är tänkta att användas hela dagen.

Gränsen går mellan vad som kan anses användas på jobbet och i bostaden. Appar som du endast använder i bostaden räknas nämligen inte som skattefri förmån. I praktiken kan det vara svårt att dra en gräns, men en app för yogaprogram som du gör i bostaden är ett exempel på en app som inte är skattefri.
Skatteverket kan dock godkänna träning i bostaden om du har en fast arbetsplats där och i huvudsak utför ditt arbete där. Personer med funktionsnedsättning kan även få tillstånd att utföra sina friskvårdsaktiviteter i hemmet.

Sporter godkänns

De flesta som använder sig av motion som skattefri personalförmån gör det på gymmet eller genom någon form av fitnessaktivitet, se till exempel https://www.tryggafitness.se/. Det går dock även att utöva sport skattefritt.

Tidigare ansåg Skatteverket att flertalet sporter i själva verket var ”lyxsporter” och därför inte kan klassas som skattefri personalförmån. Det har ändrats. Nu kan du till exempel använda personalförmånen för att köpa liftkort, ta lektioner i segling eller sportdykning, gå på ridskola eller spela golf. Det enda du behöver tänka på är att förmånen inte får överstiga 5 000 kronor på ett år.