Föräldrar som vill sitt barns bästa ska inte klaga på tränaren om för lite speltid. Istället ska intresset för barn och ungdomars fysiska utveckling genom anpassad träning när de befinner sig i utvecklingsbar ålder före, under och efter puberteten vara i fokus så att fotbollsträningen leder till att barnen utvecklar de fysiska färdigheter som säkerställer hälsan och prestationsförmågan senare i livet.

Speltid är en av de vanligaste klagomålen när föräldrar klagar på tränaren. När speltiden är den mest prioriterade frågan kan utvecklingsfrågan lätt glömmas bort.

Barn och ungdomar i utvecklingsbar ålder ska med hjälp av anpassad träning under uppväxten lägga grund för ett aktivt och hälsosamt liv.

Enbart match räcker inte på långa vägar för att utveckla några fysiska färdigheter oavsett ålder eller sport. Träningsplanering och träningsnärvaro är det som utvecklar spelare i utvecklingsbar ålder.

https://sportidrott.se/articles/view/tva-traningar-och-match-utvecklar-inte-ungas-halsa

När vuxna professionella fotbollsspelare spelar en hel match är bollinnehavet per spelare i snitt 2 minuter enligt en Kanadensisk sammanställning.

När barn och ungdomar spelar match i den lokala serien är tiden med boll bara 26 sekunder i snitt. 16 minuter av speltiden sker stående, gående eller joggandes på planen och bara 4 minuter kan räknas som effektiv träningstid för att påverka hälsan och prestationsförmågan på kort och lång sikt.

Att enbart fokusera på speltid under match räcker inte för att barn och ungdomar ska utvecklas av sport. Använder föreningen policyfrågor som säger att alla ska spela lika mycket oavsett om man tränat eller inte under veckan så är risken stor att unga spelare som väljer att inte träna och bara spelar match rör sig så lite att det har negativ inverkan på barnens hälsa och fysiska
utveckling.

http://webcoach.se/pages/view/fotboll

Statistics Canada General Social Survey

Har ni policys för träning och match i ditt lag. Hänger ni upp er på hur mycket speltid varje spelare får eller mäter ni framgång genom att se till varje spelares utveckling?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://canadiansportforlife.ca/blog/no-winners-youth-sport-paul-jurbala