I slutet av juli har många duktiga hockeyspelare gjort sina fystester för kondition, styrka och explosiv kraft.

Webcoach Hockey sammanställer testresultaten för spelare på alla nivåer och matchar unga spelares träningsresultat mot den kravprofil som Svenska Ishockeyförbundet ställer på spelare för spel på nationell och internationell nivå.

Ett sätt att mäta konditionen i samband med puberteten är genom ett Cooper test på 3 km. Ett riktvärde för Cooper test kopplat mot bra hockeyspelare är att springa 3 km under 12 minuter.

Konditionsvärdet är en tydlig markör som går att koppla till spel på en högre eller lägre nivå. Spelare med ett lägre konditionsvärde återhämtar sig inte tillräckligt snabbt mellan varje byte, träning och match.

Duktiga hockeyspelare som idag spelar på högsta nivå gjorde Cooper test med Juniorlandslaget 2007-2009. En stor och lång spelare som Victor Hedman sprang Cooper under 11 minuter som junior medan Magnus Pääjärvi-Svensson, Oliver Ekman Larsson och Gabriel Landeskog alla hade ett slutresultat på Cooper test runt 10 minuter.

Konditionen ska tränas under och efter puberteten när hjärtat tillväxer som mest. Redan i 16 års ålder har möjligheten för att utveckla god kondition stannat av.

Tränare som vill utveckla unga hockeyspelares kondition kan använda Cooper test eller ett Beep test för att mäta om konditionen förbättras avg anpassad träning under puberteten.

https://sportidrott.se/articles/view/coopertestet-ger-ett-mer-rattvist-konditionsvarde-an-beep-och-cykelte

Har ni testat att spelarna i ditt lag har ett Vo2 max som motsvarar konditionsvärde 60 som Svenska Ishockeyförbundet rekommenderar för att unga spelare ska orka vara upprepat snabba och explosiva under träning och match?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp.