Tränare som för att "tuffa till träningen" kortar ner vilan, tränar under vilan eller tar bort vilan helt mellan varje ny arbetsperiod eller övning kan med hjälp av resultaten i studien tänka om och låta den som tränar sätta sig på en bänk eller lägga sig platt på golvet istället för att jogga på stället för att samla ny kraft inför nästa moment.

Finessen med intervaller är att använda vilan mellan varje kort arbetsperiod till återhämtning för att muskeltröttheten pulsen och andningen ska hinna lägga sig.

Vila och snabb återhämtning gör att intensiteten i träningen kan hållas på en högre nivå under flera korta arbetsperioder än om arbetet utförs under en längre tid i ett långsammare och avtagande tempo.

Crossfit är en träning- och tävlingsform som ställer höga krav på snabb återhämtning för att träningen ska kunna utföras med hög intensitet med bibehållen teknik.

Mätningar i en ny träningsstudie visar med tydlighet att det är effektivare att vila genom att sitta eller ligga helt stilla istället för att gå omkring i lokalen för att återhämta sig vid intervallträning.


Utan tillräcklig vila mellan varje moment blir inte en högintensiv träningsform högintensiv annat än precis i början av träningspasset. När pulsen, andningsfrekvensen och muskeltröttheten tilltar så sjunker tempot och slutar med att "högintensiv träning" bara är jobbig och medelintensiv med dålig teknik.

Högintensiv träning eller tävling betyder på idrottarens språk tyngre eller snabbare. Crossfit är en tävlingsform med högintensiva tävlingsmoment som ställer krav på att vara upprepat stark och snabb.

Med en bra balans mellan träning och en smart strategi för effektiv återhämtning kan alla som utövar sport där upprepad styrka och snabbhet är avgörande för slutresultatet sitta still för att återhämta sig på träning och match för att orka hålla intensiteten och tempot högt.

National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000885