Barn tröttnar i allmänhet efter 30-40 minuters fysisk aktivitet men återhämtar sig snabbare än ungdomar och vuxna efter varje övning.

När barn i 10-12 års ålder ska lära sig lyftteknik, löpteknik och hoppteknik räcker det i allmänhet med 1 minuts vila efter några enstaka hopp, lopp eller lyft. När ungdomar som har lärt sig att lyfta, hoppa och springa snabbt ska vilan istället ökas till 2-3 minuter innan nästa ny övning.

Ungdomar kräver längre tid på sig för att kunna lyfta, starta, stoppa eller hoppa på pigga ben än vad yngre spelare behöver. Medan barn återhämtar sig snabbt inför varje ny övning tar det 2-3 gånger så lång tid för ungdomar och juniorer att återhämta sig från samma typ av övning.

Det gör att tränare som tränar ungdomar och vuxna spelare behöver planera för 2-3 minuters vila mellan varje kort övning medan den som tränar barn vilar under 1 minut.

Den som ska lära sig nya övningar i form av lyft, start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar ska utföra några enstaka repetitioner av varje övning för att den motoriska inlärningen under uppväxten ska leda till bra teknik.

Träning som sker med för många repetitioner och med för kort vila mellan övningarna utvecklar inte rätt teknik när spelarna lyfter, hoppar, startar och stoppar sig trötta på träningen.

När spelare i alla åldrar utför övningar som ska utveckla teknik, styrka, snabbhet och explosiv förmåga är det allra viktigast att det finns tillräckligt med tid för vila och återhämtning.

Fyspass som pågår under för lång tid i ett för högt tempo utan vila inför varje nytt moment gör spelare som vill utveckla den fysiska förmågan svettiga och trötta utan att det utvecklar tekniken, styrkan eller snabbheten.

Position statement on youth resistance training: The 2014 International Consensus

https://www.researchgate.net/publication/256929167_Position_statement_on_youth_resistance_training_The_2014_International_Consensus


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se