Maximal styrka för olika styrkeövningar mäts i 1RM som står för en repetition maximum och utgör den en vikt som går att lyfta en gång men inte två. 10RM är en vikt som går att lyfta tio gånger men inte elva eller tolv.

All resultatstyrd styrketräning utgår från 1RM max och träning som syftar till att förbättra den maximala styrkan ska enligt den traditionella träningsläran utövas med en vikt som motsvarar minst 85 procent av 1RM för att stimulera en styrkeökning.

I en färsk studie undersöks skillnaden mellan att själv träna styrketräning eller att träna styrka med en erfaren fystränare som hjälper till att välja rätt vikt.

Resultaten från styrketräningsstudien visar att styrketräning tillsammans med en erfaren tränare sker med en högre belastning än om träningen sker på egen hand.

Studien som är gjord med redan tränade kvinnor och män visar att valet av vikter ligger 15 procent högre för benövningar och mer än 25 procent högre för bröstövningar när en erfaren tränare väljer vikter än om den tränande själv väljer belastning under träningspasset.

När belastningen verkligen motsvarar minst 85 procent av 1RM ökar maxstyrkan. Om belastningen är för låg i förhållande till 1RM förbättras inte maxstyrkan.

Resultaten av studien kan vara en förklaring till varför träning med en erfaren tränare leder till snabba träningsresultat när belastningen är tillräckligt hög.

När träningsbelastningen är för låg i förhållande till 1RM leder inte träningen till önskade resultat när syftet är att förbättra den maximala styrkan med hjälp av tung styrketräning.

En erfaren fystränare kan vara till stor hjälp för att skapa nya styrkeresultat. Den som aldrig testar sin maxstyrka och inte vet sitt 1RM har svårt att själv välja tillräckligt hög belastning för att bli starkare av styrketräning. En för låg vikt leder inte till någon styrkeökning trots många träningstimmar på gymmet

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp.

doi: 10.1519/JSC.0000000000001663