Jag kliver in i butiken i Stenungsund hos Mia som är en affärspartners till mig i nätverket Connect4lLeads. Mia kom in ganska sent som medlem i nätverket precis innan Covid så vi har inte lärt känna varandra så mycket ännu men jag har förstått att hon är mycket kunnig inom belysning.

Maria Funde är född i Göteborg men hennes familj flyttade till Bohus när hon var 6 år och vidare till Kode när hon var 11 år. När Maria var liten så var hon helt besatt i att baka så varje dag efter skolan så bakade hon bullar, kakor och bröd med sin mamma. Maria berättar för mig att när hon var 14 år så pryade hon som bagare och upptäckte då att det inte var så kul för man fick gå upp väldigt tidigt när man jobbar som bagare och då avstannade mitt intresse för detta, säger Maria och skrattar.

Mia som hon kallas tycker det är väldigt roligt att jag intervjuar henne just nu för de firar 50 år i år inom branschen. Det plingar hela tiden när jag är där men Mia har personal som tar hand om kunderna.

- Min mamma startade butiken Kristallen i Göteborg samma år som jag föddes berättar Maria. Butiken Kristallen hade ett utbud av små kristallfigurer, prydnadssaker och en och en annan kristallkrona.

1982 hittade hennes mamma en lokal i Kungälv där hon startade Centrumbelysning. Maria berättar att hon bokstavligen är uppvuxen på lagret i butiken då de lade henne i en låda där hon fick ligga och sova när hon var liten bebis. Andra lekte med dockor och jag fick montera strömbrytare och jag fick 50 öre per strömbrytare.Så jag fick nog min entreprenörsådra redan i modersmjölken, säger Mia.

Mia tyckte om som liten att showdansa, spela piano och annat som många flickor gjorde.Hon gick efter grundskolan en 2 årig Konsument och Ekonomisk linje på gymnasiet. Mia jobbade inte bara hos sin mamma vilket hon är glad över idag. Hon jobbade med en massa olika saker. Hon jobbade i färgaffär och i en tygaffär. Men hon jobbade också som utesäljare och var då ute och knackade dörr och sålde kontorsmaskiner genom att visa broschyrer och sälja in dom.

-98 skulle jag precis starta egen butik då jag gått en starta eget kurs, berättar Mia.. Min mamma uppmuntrade till detta men hon hade mycket med sitt och undrade om jag ville köpa hennes butik i Kungälv då hon hade 2 butiker och tyckte det var lite för mycket för henne. Hon tyckte det räckte för henne att ha butiken kvar i Frölunda Torg. Det var ju ett lätt beslut för mig att svara ja för det var ju väldigt smidigt att ta över en färdig butik med stamkunder.

Om vi saknade någon vara åt någon kund så kunde vi fixa det åt kunden då förmodligen den andra hade varan. Efter några år så gick mamma i pension och då blev jag erbjuden att ta över Frölunda butiken med men det kände jag att det hade blivit för mycket så jag sade nej.

Det finns ju en gräns, säger Mia för det är ju inte meningen man ska jobba ihjäl sig.

En dag stod jag ändå med 2 butiker. En i Kungälv och en i Stenungsund då jag inte kunde säga nej till ett erbjudande om bra butiksläge som dök upp. Men efter 2 år så tog jag beslut att det var i Stenungsund som framtiden för oss fanns så sade jag upp avtalet för lokalen i Kungälv och nu har jag enbart kvar den stora fina butiken i Stenungsund och haft butik själv i 22 år nu..

Mia jobbar också som ljuskonsult och åker ut till företag där hon hjälper dom med ljussättning.

Antingen får man bli väldigt bra på service eller på nätet och jag anses vara väldigt bra på service säger Maria stolt och berättar att hon inte har någon onlineförsäljning alls ännu. Jag är så passionerad av belysning och anser att man inte kan köpa det över nätet då man måste se ljusskenet, uppleva, klämma och känna. Se så att ljuset reflekteras rätt och berättar sen för mig att belysning går direkt på känslosinnet och måste upplevas.

Hon är mycket självlärd efter alla år med mammas och egen butik men hon har också gått på Ljushögskolan i Jönköping. Där fick hon lära sig belysningslära, regler och krav för hur man ska ljus-sätta exempelvis skolor och arbetsplatser.

När Mia gör ritningar åt en kund eller arbetar med att ljussätta hemma eller på en arbetsplats hos någon så åker hon dit, tar foton med sin mobil och lyssnar av vad kunden har för önskemål. Man får då en känsla. Man går sedan hem på kammaren och funderar intensivt några dagar och kommer sedan med förslag till kunden.

– Det roligaste säger Mia är när man får vara med på nybyggen redan från ritningsstadiet för då kan man göra mycket kul med belysning. "Det är väl investerade pengar att investera i en ljus-designer", säger Mia.

Hon arbetar idag med flera olika samarbetspartners när det gäller elektriker och annat men Mia har en önskan och det är att hon gärna vill anställa en elektriker, så att hon har en egen elektriker till hands

Vad är det som går bäst just nu inom lampförsäljningen?, frågar jag Mia.

– Just nu är det lampskärmar säger hon då folk vill byta ut nu på våren och de vill då oftast förnya sig. Förr köpte folk enbart en lampa eller glödlampa. Sen kom tidningarna med heminredning och då förändrade det sig.

Något hon tycker är häftigt är hur man kan påverka folk känslomässigt med belysning. Visste du det?, frågar hon mig , att man kan med att ljus-sätta butiken på ett visst sätt påverka kunden att gå åt ett visst håll. Visst är det fräckt, säger Mia.

När jag frågar Mia om hon har någon dröm så har hon egentligen inte det. Hon lever sin dröm nu med egen butik och att få hjälpa folk med ljussättning.

En grej som var himla kul det var när jag var och ljus-satte Tysklandsterminalen i Göteborg, berättar Mia. Det var mitt första stora jobb. De var öppna för lite nya idéer, så istället för att hänga lysrör i taket som oftast var det enda som på den tiden fanns att erbjuda så byggde jag flera måsar med belysning på ryggen på måsarna. De hänger fortfarande kvar i taket säger Mia stolt. Det är 2 meter mellan vingspetsarna på måsarna. De gjorde en artikel om detta i vår branschtidning Hemljus som Göran Tjäder skrivit. I rulltrappan satte vi en en våg i akryl som har Stena Lines färger som löper uppåt.

Allra första ljuskonsultationen var 1998, då jag precis hade tagit över butiken då fick jag in en kund säger Maria. Hon kunde inte bestämma vilken lampa hon skulle ha så hon frågade om jag kunde komma förbi henne och det gjorde jag samma kväll. Då jag kom dit var det en herrgård som ligger vid gamla torget i Kungälv. Hon skulle starta ett center för kognitiv psykoterapi där för att utbilda terapeufter i en del av herrgården och sen skulle dom ha psykologer i olika rum samt ha en mottagning.

- Jag kastades in i detta projekt med att ljussätta skolsalar och flera olika rum, säger Mia. Några år senare tog dom hit Dalai lama då han uppträde i Skandinavium och efter det så anordnades det ett Garden Party för honom i Kungälv och då blev jag ombedd att komma dit och fick då ljussätta ett Garden Party för Dalai lama. Jag har världens roligaste jobb, säger hon med eftertryck.

Läs mer om:

Centrumbelysning i Kungälv

Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Maria Funde

www.connectpoint.se