Vuxna svettas normalt en halv liter per dygn, men tränar du eller har ett fysiskt arbete blir det betydligt mer. De allra flesta svenskar använder deodorant eller antiperspirant för att känna sig fräsch och nyduschad.
Det finns en skillnad mellan dessa två produkter. En deodorant skyddar mot dålig lukt medan en antiperspirant även förhindrar att du svettas. I dag säljs många roll-on och sprayvarianter som både motverkar dålig lukt och svettningar i upp till 72 timmar. Det effektiva skyddet i antiperspiranter som inte ger svett och dålig lukt är aluminiumklorid.
Aluminiumföreningarna som tillsätts i produkterna täpper igen porerna och hindrar att svetten kommer ut under armarna, men svetten måste komma ut någonstans och gör det därför på andra ställen på kroppen.

När porerna täpps igen kan de orsaka inflammation i svettkörtlarna, vilket resulterar i klåda och eksem.
I dag kan man inte med säkerhet säga att aluminium på kroppen ger sjukdomar men man har i en del studier sett en viss ökad risk för bröstcancer, prostatacancer och Alzheimers sjukdom. Aluminiummolekylerna är små och går via svettkörtlarna ut i blodbanorna för att sedan lagras i fettvävnad. Man har också upptäckt att personer med benskörhet har haft en ökad mängd aluminium i kroppen. Cancerläkare avråder kvinnor som haft eller har bröstcancer att använda deodorant med aluminiumklorid, och allt fler blir medvetna om naturliga ekologiska deodoranter som fungerar lika bra, doftar lika gott och är bra för kroppen.

Just nu tittar EU över gränsvärden och riktlinjer för aluminiumklorid i kosmetika- och hudvårdsprodukter.

EKODEODORANT 

Ekologisk deodorant innehåller inte syntetiska kemikalier och tillsatser och är tillverkade med ekologiska och naturliga ingredienser.
Svenska Rosenserien har en aluminium- och alkoholfri deodorant vars bas består av rättvisemärkt och ekologisk aloe vera, vilket gör den dryg och effektiv. Den innehåller även naturliga salter som motverkar dålig lukt och passar känslig hud samt är fri från parabener och triklosan. Aloe vera är bakteriedödande och verkar lugnande på huden. Aloe vera fungerar bra om du besväras av klåda och eksem samt att gelen är bakteriedödande. Om du byter från en antiperspirant till en ekologisk deodorant tar det några dagar innan du vänjer dig. Du kommer att svettas, men det lukar inte.

5 giftiga ämnen i deodoranter

1. Aluminiumklorid. bröstcancer, prostatacancer och Alzheimers om man använder
deodorant med aluminiumklorid under armarna.
2. Ftalater. Kopplas till ökad risk för fosterskador. Kan störa hormonreceptorer och öka risken för cellmutationer.
3. Parabener. Stör vår hormonbalans, vilket kan leda till för tidig pubertet och en ökad risk för hormonella cancerformer.
4. Propylenglycol. Ett konserveringsmedel som kan orsaka skador på det centrala nervsystemet, lever och hjärta.
5. Triklosan. Ett bakteriedödande ämne som använts i diskmedel, tvättsvampar, tandkrämer, kläder och andra produkter som marknadsförts som antibakteriella. Efter larm om risker för resistenta bakterier har många tagit bort triclosan från produkterna, men vissa har det kvar.