Anneli Berger och Lena Björklund driver Colorama i Gävle sedan många år och har sålt spabad sedan 2011.
- Skillnaden mellan de olika spabaden handlar mest om hur mycket vatten som ska värmas samt kapaciteten på värmaren som spabadet är utrustad med samt hur väl isolerat det är, säger Anneli Berger. Ett lågprisspabad kan förbruka dubbelt eller tre gånger så mycket energi per månad, så det kan bli dyrt i längden att köpa ett billigt spabad.
Vad ska man då tänka på när man ska investera i ett eget spabad?
- Först och främst är det är alltid klokt att investera i förbättrad livskvalité och vardagslyx, säger Lena Björklund. Bortsett från att det är skönt att bada i spabad så förbättras blodcirkulationen och man mår helt enkelt bättre.
Tips från Anneli och Lena om några praktiska saker som det är viktigt att tänka på:
● Det är viktigt att tillverkaren är välrenommerad och har lång erfarenhet. Det kan bli dyrt i längden att köpa ett billigt spabad.
● Värmarens kapacitet bör vara minst 3 kW och gärna med steglös reglering för anpassning av uppvärmningen till utetemperaturen.
SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har testat energiförbrukningen för Marquis® spabad på uppdrag av Nordiska Kvalitetspooler. Energikostnaden för ett Marquis spabad, om man badar 30 minuter fyra gånger per vecka, varierar mellan drygt 200 och 400 kronor per månad, beroende på modell och storlek.
● Tänk efter vilken sorts massage och vattenterapi du kommer att ha mest nytta av när du väljer spabads-modell. Om du har möjlighet, välj ett spabad med så många varianter som möjligt.
● Hur många ska kunna bada samtidigt? Spabad med plats för 4 upp till 8 personer är vanligast
● Titta på vilka tillval som finns, Bra tillvalsmöjligheter kan göra stor skillnad på spabadsupplevelsen!
● Pumparna bör ha så hög kapacitet som möjligt för att få hög kvalitet på vattnet. Man vill ju ha det renaste och mest kristallklara vattnet i sitt spabad.
● Vattenreningen är också en viktig detalj när man väljer spabad. De bästa vattenreningssystemen ser till att vattnet är så nära det naturliga tillståndet som möjligt!
● Drift och underhåll ska vara så enkelt som möjligt så fråga återförsäjaren och titta i manualerna.
● Värmarens effekt bör vara på min 3 KW och helst med steglös reglering.
● Elanslutningen 220 V med 3x16 A rekommenderas.
● Be att få titta på referensobjekt i närheten.
● Hur omfattande och snabb service erbjuder leverantörens service
● Välj spabad med längre garanti än köplagens två år.
Både Anneli Berger och Lena Björklund har egna spabad och vet vad skönt det är att ta ett avkopplande spabad när man kommer hem från jobbet.
– Tänk på att satsa på kvalitet när du väljer spabad så kan du njuta av det i många, många är, säger Anneli Berger.