Allt handlar om tillgång och efterfrågan. Tillgång är något för oss tillgängligt, någonting vi kan tillskansa oss. Det kan också vara något var och en kan erbjuda till någon annan, eller till oss själva.
Efterfrågan talar till våra behov. Båda dessa styr värdet av varor och tjänster i världen.
I det svenska samhället används ordet tillgång vårdslöst. De två vanligaste svaren på frågan vilka tillgångar du har är huset och bilen. ”Huset är vår största tillgång”, säger vi. ”Med ett hus sparar vi till oss själva”. Rätt och fel. I den finansiella världen betyder tillgång något som stoppar pengar i vår ficka. Stoppar ditt hus pengar i din ficka varje månad?. Det är snarare så att det tar pengar ur din ficka. Flera av er protesterar att huset minsann stiger i värde och när du säljer gör du vinst. Tänk då på att värdeökningen är byggd på antaganden och när du säljer huset behöver du ju ett nytt ställe att bo på. Ofta används vinsten för att köpa ett nytt boende. Det optimala skulle vara att sälja, bosätta sig i tält och vänta till huspriserna är låga.
För banker och låneinstitut är ditt hus en tillgång. De räntor du betalar på hus och billån stoppar pengar i deras fickor. ”Jag äger mitt hus”, är det någon som säger. Nja, prova att hoppa över fastighetsskatten så ser du snart vem som äger ditt hus.
Vad är tillgångar för dig?
Du är din största tillgång. Du har möjlighet att skapa vad du vill. Har du modet att kliva fram kan du påverka en hel värld. Alla framgångsrika kvinnor och män fick en chans och de tog den. Mottot är att aldrig ge upp. När du börjar programmera om dig kommer världen att förändras. Din kunskap och förmåga att lära är din största tillgång.
Vilka finansiella tillgångar finns det?
Hyresfastigheter är en vanlig tillgång. Du kan äga en fastighet som du hyr ut och kanske delvis bor i själv. Det kan också vara skog som du förvaltar och får avkastning på.. Andra tillgångar kan vara värdepapper, sparkonton och investeringar som ger vinst. En tillgång kan vara en parkeringsplats som du hyr ut och får en intäkt på varje månad.
Fler insikter om tillgångar och hur du skaffar dem finns på http://www.larsnyqvistlundin.se