VAD ÄR STUBBFRÄSNING?

Stubbfräsning innebär att man med hjälp av en maskin maler ner stubben. Det som finns kvar efter själva stubbfräsningen är endast en hög med flis och spån. Att fräsa bort en stubbe är mycket populärt i Stockholm. Både hos privatpersoner i deras trädgårdar samt åt företag i samband med kommersiella landskapsprojekt.

VAL AV METOD OCH VARFÖR

Att välja stubbfräsning som metod istället för att till exempel gräva upp den med en grävmaskin, använda sig av kemikalier eller elda upp den har många fördelar:

Minimal skada på omgivningen: Stubbfräsen orsakar inte några skador på omgivningen när den tar sig in till stubben.

Snabbare process: Stubbfräsning går betydligt snabbare än andra metodval.

Kompakt utrustning: En stubbfräs är oftast inte bredare än 75-90 centimeter vilket gör att den tar sig in genom mindre grindar där grävmaskiner inte kommer igenom.

Effektiv: Processen är mycket effektivare än andra metoder.

Pålitlig metod: Du vet att du alltid får bort stubben, vilket andra metoder inte kan säkerställa. Grävning kan misslyckas på grund av stubbrötternas omfattande spridning, vilket inte är ett problem med stubbfräsning.

HUR GÅR SJÄLVA ARBETSMOMENTET TILL?

Operatören väljer den bästa framfarten för stubbfräsen för att minimera markpåverkan. Väl framme vid stubben justeras fräshjulet rätt i höjd och vinkel för optimal kontakt med stubben. Under fräsningen roterar fräshjulet med hög hastighet, och operatören maler försiktigt ner stubben till önskat djup genom att styra fräshjulet upp och ner samt från sida till sida.

HUR LÅNG TID TAR DET ATT FRÄSA NER EN STUBBE?

Normalt sätt går det ganska fort att fräsa en stubbe, räkna med mellan 10-30 minuter beroende på storlek. Det är framförallt stubbens diameter som spelar roll samt om stubben har väldigt mycket ytliga rötter som man också behöver fräsas bort. Höjden på stubben spelar mindre roll för själva fräsningen. Är stubben för hög så ser man till att såga ner den med en motorsåg. Oftast vill man inte fräsa en stubbe som är högre än 30 cm då det ofta anses som onödigt, då är det bättre att man sågar ner stubben så den kommer närmare marknivån.

HUR DJUPT BEHÖVER MAN FRÄSA NER STUBBEN?

Det absolut vanligaste är att man fräser ner stubben till cirka 20 centimeter under marknivån. Detta djupet är precis lagom för om man endast vill så gräs, lägga grus eller marksten. Att fräsa ner stubben djupare är inte nödvändigt om det inte finns några specifika byggplaner som kräver det.

I vissa fall kan man behöva fräsa stubben ännu djupare, ner till cirka 40-50 centimeter. Det kan vara nödvändigt om man till exempel vill plantera ett nytt träd på samma plats. Det är dock inte så vanligt att alla stubbfräsar kan komma ner på ett sådant djup, kolla därför alltid med din entreprenör vilket fräsdjup de kan komma ner till. Att fräsa ner till djup kring 40-50 centimeter är oftast dyrare än att endast fräsa ner cirka 20 centimeter.

VAD SKER MED ALLT FLIS EFTER ATT STUBBEN ÄR FRÄST?

Vanligast är att man lämnar kvar fliset på platsen som naturligt material, materialet har flera användningsområden, här kommer några exempel:

Använd fliset som marktäckning. Det är fuktbevarande vilket gör det mycket bra till marktäckning kring växter och planteringar för att behålla markfuktigheten genom att det minskar avdunstningen av fukt från marken

Bra som skydd mot ogräs. Genom att du placerar ett tätt lager med flis i tillexmpel rabatten hindrar fliset solljus fån att tränga in till jorden vilket förhindrar tillväxt av ogräs.

Fliset kan på lång tid även förbättra jordkvaliten. När fliset sakta bryts ner tillförs organiskt material till jorden och på så vis förbättrar jordkvaliten.

Fliset fyller även funtkionen som isolerande under vintern. Placera fliset runt känsliga växter för att skydda dem bättre mot vinterkylan. Eftersom att fliset är isolerande kommer de hjälpa till att minska risken för frostskador på växternas rötter.

Flis till gångvägar och stigar. Använd fliset till gångvägar och stigar, fliset hjälper till att förhindra erosion. Utöver detta ger det även en fräscht och välvårdat utseende rent estetiskt till dina gångar.

Kompostering. Fliset som blir av stubben efter själva fräsningen passar även bra till att placera i din kompost som en kolkälla. Fliset har nämligen en egenskap att balansera kväverika material som gräs efter gräsklippning eller köksavfall. Det leder då till en mer effektiv komposteringsprocess. Du kan även blanda runt fliset med annat organiskt material i din kompost för att producera en mer näringsrik kompost som du sedan kan använda till att förbättra jorden i din trädgård.

Bränsle. Genom att torka fliset kan man använda det som en värmekälla i vedspisar och andra värmepannor. Flis kan alltså ses som en naturlig och miljövänlig energikälla

Genom att använda fliset till något av de ovanstående så kan man effektivt återanvända materialet och faktiskt dra nytta av dess fördelar.

SUMMERING

Stubbfräsning är en mycket effektiv och även miljövänlig metod för att ta bort stubbar. Genom att bli av med stubbar i trädgården skapar man utrymme för något nytt och det förbättrar även markens estetik. Träfliset som blir kvar kan användas som marktäckning, kompost, gångvägsbeläggning och mycket mer. Genom att välja stubbfräsning som metod får du en praktisk och hållbar lösning för din trädgård utan onödig påverkar på marken runtomkring.