Vad är skillnaden mellan Office 365 och Microsoft 365?
18/2, 2020 kl. 23:31Office 365 lanserades 2010 och har sen dess blivit en tjänst som förekommer på många arbetsplatser, men med Microsoft 365 på marknaden är det lätt att blanda ihop de olika tjänsterna på grund av de snarlika namnen och utbuden. Vi har därför valt att reda ut de största skillnaderna för att du lättare ska kunna urskilja dem och välja det som passar din verksamhet bäst. Häng med!
För att enklare se skillnaderna börjar vi med att förklara vad Office 365 är. Office 365 riktar sig mot både företag och privatpersoner och är en utveckling av Office-paketet som innefattar program som Word, Excel och PowerPoint. Microsoft själva beskriver det som att ”Office 365 har verktygen du behöver för att jobba när som helst, var som helst och på vilken enhet som helst. Det är samma Office som du redan har jobbat med i åratal, plus alla fördelar med molnet”.
Det är en av de mest använda molnlösningar för verksamheter idag och möjliggör många tjänster som förenklar arbetsdagen. Till exempel kan du med det skapa ett bättre internt samarbete, då du kan dela dokument och ändra dem tillsammans med dina kollegor online.
Nedan är några av de tjänster som Office 365 erbjuder, men tjänsterna som ingår kan skilja sig utifrån vilket företagsabonnemang du väljer för din verksamhet:
• Word, PowerPoint, Excel, Outlook
• OneDrive
• SharePoint, Yammer och Teams
• Exchange Online
Som företag kan du välja mellan abonnemangen: Business och Enterprise, vilka är anpassade efter olika företagsstorlekar och de vanligaste behoven.
Vad är Microsoft 365?
Microsoft 365 introducerades i slutet av 2017 och är till skillnad från Office 365 enbart riktad mot företag. Allt som ingår i Office 365 ingår även i Microsoft 365, men innefattar även operativsystemet Windows 10 Pro eller Enterprise samt säkerhetslösningarna Enterprise Mobility + Security (som brukar förkortas till EMS).
Precis som Office 365 är Microsoft 365 uppdelad i olika paket som passar företag i olika storlekar, dessa är: Microsoft 365 Business och Microsoft 365 Enterprise, där skillnaden är att Business riktar sig mot småföretag och Enterprise större företag. Småföretag räknas i det här sammanhanget som en verksamhet som har färre än 300 användare.
Sammanfattat ingår detta i Microsoft 365:
• Allt som ingår i Office 365
• Windows 10 Pro/Enterprise
• Enterprise Mobility
• Säkerhetslösningar
Vad är skillnaden mellan Office 365 och Microsoft 365?
Något förenklat är alltså Microsoft 365 en hopslagning av Office 365, Windows 10 och flertalet säkerhetslösningar. Skillnaden blir då att du får fler produkter i tjänster och licenser med Microsoft 365 än vad du får med Office 365.
Det finns såklart även säkerhetslösningar i Office 365, men de är inte lika många som i Microsoft 365. För att tydligare se likheterna och skillnaderna mellan vad som skiljer sig i säkerhet har vi valt att jämföra abonnemangen Office 365 Enterprise och Microsoft 365 Business.
Tillgängligt i både Office 365 Enterprise och Microsoft 365 Business:
• Data loss prevention
En djup innehållsanalys för att enkelt identifiera, övervaka och förhindra känslig information från att lämna företaget.
• Exchange Online Archiving
Dataarkivering och bevarandeprinciper för att återställa data eller se till att de förblir kompatibla.
• Office 365 Message Encryption
Kryptering av e-postmeddelanden och möjlighet att begränsa rättigheter.
Ytterligare lösningar i Microsoft 365 Business:
• Office 365 advanced threat protection
En sofistikerad skanning som upptäcker och blockerar skadliga bilagor i e-post och dokument.
• Azure information protection
Kontrollerar och hanterar känsligt innehåll i e-post och dokument.
• Microsoft Intune
Gör att du enkelt kan hantera enheter, appar och inställningar med en enhetlig webbaserad konsol.
• Conditional access
Definierar exakt vilka användare som ska ha access till vad och att du kan blockera de som inte uppfyller satta policys.
Om du väljer Office 365 är det bra att veta att du kan köpa till samma säkerhetslösningar som finns i Microsoft 365, men att det blir extrakostnader som tillkommer utöver ditt redan valda abonnemang.
Sammanfattning
Microsoft 365 erbjuder mer omfattande skyddsfunktioner än vad Office 365 gör, samt att du får med licenser till Windows 10. Du kan uppnå samma säkerhetslösningar med Office 365 men det blir tilläggskostnader utöver dit vanliga abonnemang vilket i slutändan kan bli dyrt. Så om det är utökad säkerhet du är intresserad av kan Microsoft 365 vara en mer kostnadseffektiv och enkel lösning då den redan är i ett färdigt paket.
Om du har fler frågor kring vilken licens som passar din verksamhet bäst, eller vill utbilda dig mer i ämnet är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig!
Vi rekommenderar även att du läser vidare i vår guide om hur du skapar en säkrare IT-miljö. Där lär du dig ännu mer om hur viktigt det är med IT-säkerhet, särskilt när allt mer flyttas till molnet:
https://content.nordlo.com/guide-it-sakerhet-svenska/?utm_campaign=guide-sakerhet-hemsida
Publicerad via YodoNews i samarbete med SvenskPress.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 5635
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.