Hur går man ur Svenska kyrkan?

Att gå ur kyrkan är en enkel process som kan påverka din ekonomi. Du behöver bara skicka in en blankett och vänta på bekräftelse.

Hur påverkas ekonomin om man går ur?

När du lämnar Svenska kyrkan slipper du betala kyrkoavgiften. Den ligger på ungefär 1% av din beskattningsbara inkomst. Du sparar alltså pengar varje månad.

Men du måste fortfarande betala begravningsavgiften. Den gäller alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett om de är medlemmar i kyrkan eller inte.

Tänk på att det kan bli dyrare att använda kyrkans lokaler. Om du vill gifta dig i kyrkan i framtiden kan det kosta mer än för medlemmar.

Över 85 000 personer valde att lämna kyrkan 2016. Det var ett rekordår för utträden. Många gör det av ekonomiska skäl.

Vilka rättigheter förlorar man vid utträde?

När du lämnar Svenska kyrkan påverkas vissa rättigheter och förmåner. Du kan inte längre ta del av vissa kyrkliga tjänster kostnadsfritt.

Du förlorar rätten till gratis kyrklig begravning med präst och musiker. Konfirmation och vigsel i kyrkan blir inte längre möjligt, om inte din partner är medlem. Du kan inte rösta i kyrkovalen.

Du är fortfarande välkommen att delta i gudstjänster och öppna aktiviteter. Vissa medlemsförmåner och stödverksamheter blir otillgängliga för dig.

Om du ångrar ditt beslut kan du gå med i kyrkan igen när som helst. Det finns inga hinder för att återinträda om du skulle vilja det i framtiden.