Två kockar blev en

2/3, 2017 kl. 09:15

Vi träffar en nybliven företagare i form av kocken Jimmy Wettainen som nyligen tagit över restaurangen Två Kockar på Nedre Åkargatan 67 på Söder i Gävle.

  • Anders Andersson och Susanne Nordberg hjälper Jimmy att bjuda upp till både lunch och fest.

Vem är du och hur titulerar du dig?
– Jag heter Jimmy Wettainen och har hunnit bli 44 år fyllda. Jag är född och uppväxt här i Gävle och har bott och verkat här under största delen av mitt liv. Lyckligt lottad med sambon Petra och två små grabbar samt min dotter Agnes som snart blir myndig och har börjat hjälpa till en del i verksamheten. Köksmästare är mitt yrke men eftersom jag tagit över den här verksamheten vid årsskiftet så är jag ju även både ägare och vd.

Vad har du arbetat med tidigare?
– Det har faktiskt varit i köket för hela slanten. Jag började redan som 15 åring jobba på Wictoria (idag Slick City, tidigare Heartbreak Hotel) 1989. Därefter gick jag på en Kockutbildning på AMU. Sedan har jag arbetat på några olika restauranger i stan men hade många fina år år på Heartbreak. Köksmästare har jag varit de senaste tio åren och innan den här satsningen har jag varit på Scandic CH och Väst de senaste åren.

Vad var det som fick dig att bli företagare?
– Det har väl egentligen varit en dröm redan sedan början av karriären. Det här ramlade jag på av en tillfällighet och då var det bara att ta chansen.

Gävle är ju som välbekant en krogtät stad. Vad har ni att erbjuda och varför skall man vända sig till just er?
– Grunden är ju att vi levererar en riktigt bra produkt. Vi lagar maten från grunden och det vet vi ger ett bra resultat och nöjda kunder. I lunchrestaurangen kan vi alltid ta emot fler men vi har stor kapacitet i köket för att hjälpa till med catering till både små men även riktigt stora sällskap. Jag har hållit på med catering i många år och under Heartbreak-tiden gick vi verkligen i bräschen och utvecklade cateringen i Gävle. Vi levererade till aktörer som Gefle IF, Alborgen och kommunen. Det har vi stor nytta av idag när vi kan hålla fester i våra egna rymliga lokaler eller så kör vi ut catering till våra samarbetspartners.
Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Oj, det är en hel del i den dagliga driften. Jag lagar naturligtvis mat men sedan så är det att svara i telefonen och kolla mailen. Egentligen är man med överallt så det blir även en hel del disk och städning. Jag jobbar nog en 60-70 timmar i veckan.

Har ni några nyheter på gång?
– Vi har en daglig utkörningsrunda i Gävle som vi har börjat utveckla. Vi levererar rykande färska luncher i centrala Gävle till ett mycket bra pris. Det gäller bara att det är några stycken på varje arbetsplats så erbjuder vi riktigt bra introduktionspriser första veckan så de får smaka på ett riktigt gott och vällagat samarbete.

Har du någon uttalad målsättning eller vision med verksamheten?
– Det är att få till en riktigt bra fest- och cateringverksamhet och med detta även utveckla samarbeten med flera olika aktörer i stan.

Var det något som du inte var beredd på som egen företagare?
– Att man verkligen behöver någon att bolla idéer med. Man är verkligen ensam i sin roll att ta rätt beslut eller inte. Sedan är det betydligt mer med allt runt i omkring. Administration med myndigheter, bokföring och olika typer av avtal. Jag visste att det skulle vara mycket men var ändå inte förberedd på det. Det går säkert åt 6-7 timmar, ja en hel arbetsdag i veckan bara på det.
Har du då något råd att dela med dig av till någon som också funderar på att bli företagare?
– Kör! Har man en dröm så är det bara att köra. Man skall aldrig ångra det man inte har gjort. Självklart skall man dock planera och tänka efter lite före. Men när man väl sitter i båten så är det bara att ro!

Vad är dina synpunkter om näringslivsklimatet i regionen?
– Nu är jag ju färsk i den här rollen men jag måste säga att av det jag stött på när det gäller Gävle kommun har varit mycket positivt.

Är det några särskilda personer som betytt mycket för dig i den här nya rollen?
– Självklart har man lärt sig massor av de arbetsgivare man tidigare arbetat åt liksom att jag har haft många duktiga kollegor genom åren. Men skall jag nämna någon så är det Henrik Wigren på Gefleborgs Flyttservice. Som erfaren och duktig företagare är han ett grymt bollplank som jag har haft och har stor nytta och nöje av att känna och ta del av hans erfarenheter.

Vad är du mest stolt över så långt i din karriär?
– Förutom min familj så måste jag säga att det är min resa från diskpojke i Wictorias källare, till att få börja skala potatis och att idag vara egen företagare. Det är en fantastisk känsla. Visst kan jag ligga och grubbla på nätterna ibland men när jag får möta och servera våra kunder är det en fantastisk känsla.

Vad vet vi då inte om Jimmy?
– Jag jobbar ju mycket men det som verkligen får mig att koppla av är två saker. Det ena är att köra cross med polarna i korpserien. Jag har en Kawazaki 450 och vi härjar rejält på banorna i Rörberg, Skutskär och Årsunda. Det andra är att bara vara hemma och bygga Lego med grabbarna, de är bra två och fem år gamla, det är verklig avkoppling.

Avslutningsvis måste vi fråga hur du som rutinerad kock, lagar du mat hemma och hur är det att äta borta?
– Ja, jag lagar faktiskt en hel del av maten vi äter hemma men uppskattar verkligen när vi blir bortbjudna. Jag är nog en tacksam gäst då jag alltid tycker att det smakar mycket gott. Detsamma gäller faktiskt när vi äter ute. Jag blir för det mesta positivt överraskad. Vi har ju en riktigt fin restaurangtradition i den här stan som vi skall vara mycket stolta över.

Undertecknad konstaterar detta med tillägget att köksmästaren själv bidragit en hel del till vår gemensamma gastronomiska historia.

Joe Formgren

Joe Formgren

Gestrike Media AB

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2007-04-21

Joe Formgren är reklamman, marknadsförare och kommunikationsstrateg. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Rek... Läs mer

Köp

5 000:- exkl. moms

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng