Lustig avstängd

Trots att motståndet är tuffast möjliga så ska vi komma ihåg att Sverige gjort ett bra VM-kval, bland annat med en tung seger hemma mot Frankrike i början av juni. Sedan får vi heller inte glömma målkalaset mot Luxemburg, http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/xKxoX/rekordkrossen-vann-med-80 ,där blågult vann med hela 8-0 efter fyra mål av Marcus Berg. Ska Sverige ha någon som helst chans mot Italien krävs att spelare som Marcus Berg spelar på topp.

Dock så kommer vi inte få se vänsterbacken Mikael Lustig i den första matchen, då denne drog på sig ett gult kort i den avslutande gruppspelsmatchen mot Holland. Troligtvis kommer det att bli så att Bolognas Emil Krafth ersätter Lustig i första playoff-matchen, vilket inte behöver vara någon nackdel eftersom Krafth mött många av de italienska landslagsspelarna i Serie A.

Att Italien är storfavoriter råder det ingen tvivel om. Framför allt med tanke på att "Gli Azzurri" inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 ,och traditionens makt är som bekant stark.

Även hos spelbolagen är Italien favoriter om man tittade på oddsen under tisdagen, tre dagar före första matchen. För den som exempelvis väljer sportspel hos William Hill, http://sports.williamhill.com/bet/sv – så ger svensk seger i den första matchen på Friends Arena 3.50 gånger pengarna och oavgjort 3.00 gånger pengarna. Seger för Italien ger däremot endast 2.25 gånger pengarna. Detta är odds som ger tydliga indikationer på att Italien är favoriter till att gå vidare till VM över två matcher.

Dock ska man komma ihåg att det Sverige faktiskt inte behöver vinna någon av matcherna för att gå vidare. Skulle det exempelvis bli 0-0 på Friends Arena och 1-1 på Giuseppe Meazza-stadion, vilket faktiskt inte känns som två alltför osannolika resultat, så är det Sverige som går vidare till VM i Ryssland i kraft av flera gjorda mål på bortaplan.

Förlust senast

Senaste gången Sverige mötte Italien i en tävlingsmatch var i gruppspelet i EM i Frankrike förra året, http://www.expressen.se/sport/fotboll/fotbolls-em/sverige-blasta-pa-straff-mot-italien/ ,där det lite snöpligt blev förlust med 1-0 efter italienskt mål i slutminuterna.

Större anledning till svensk glädje fanns det ju som många minns i EM i Portugal år 2004 när Sverige och Italien spelade 1-1 efter den numera klassiska klacken av Zlatan Ibrahimovic. Förhoppningsvis kan blågult anno 2017 göra en liknande insats i de kommande playoff-matcherna.

Förutom Sverige-Italien spelas ytterligare tre playoff-matcher, nämligen Nordirland-Schweiz, Kroatien-Grekland och Danmark-Irland.

Om både Sverige och Danmark skulle lyckas ta sig till VM nästa sommar skulle det bli första gången som tre nordiska länder spelar i ett och samma VM-slutspel. Detta eftersom Island redan är kvalificerade.