Förra året var Elin Jernberg hos en granne till sina föräldrar bilden är från det tillfället.

Tomte uthyres på julafton

18/12, 2011 kl. 22:42

Snart är det julafton igen och pappa, morfar eller farfar ska bara gå och köpa tidningen. Eller är det ingen som har lust att agera jultomte? Det går inte att be grannen för han är bortrest och barnen har börjat lista ut vem som döljer sig bakom tomtemasken. Då kan alternativet vara att hyra en tomte.

  • Frågan uppstår förmodligen varje julafton – vem ska vara tomte?

Ett par minusgrader, ett stilla snöfall och barn som tindrar i kapp med ljusen i grannen.
Så ser nog önskejulen ut för många. Men så var det, det där med tomten. Frågan uppstår förmodligen varje år – vem ska vara tomte?
Det allra bästa och mysigast är förstås om det kommer en tomte utifrån, någon som barnen inte känner igen och inte kan avslöja på grund av armbandsklockan eller skorna.
Allra helst vill man ju att det ska komma en riktig tomte, en sådan med stort äkta skägg, bullrigt skratt och rondör över magen.
De finns faktiskt – de riktiga tomtarna eller auktoriserade som man kallar dem nu för tiden. De är alla med i Sveriges tomtegille. En förening med tomtar som stödjer och främjar jularrangemang i syfte att bevara och förstärka jul- och tomtetraditionerna i Sverige.
Riktiga tomtar
Föreningen har i dag 48 tomtar anslutna till sig. Tomtarna delar upp landet mellan sig, så att så många barns som möjligt ska få träffa tomten under julhelgen.
De finns tomtar i Gävleborgs län också, men tyvärr ingen auktoriserad sådan i Gästrikland.
– Vi är fyra, snart blir vi fem auktoriserade tomtar i Hälsingland. Det finns två i Ljusdal, två Delsbo och så jag som bor i Bergsjö. Men vi saknar tomtar i Gästrikland, det är synd, säger Bergsjötomten, Sven-Erik Svensson
Sven-Erik är medlem i Sveriges Tomtegille. Medlemmarna träffas några gånger om året på olika arrangemang och evenemang. För att kunna bli medlem gäller det att ha rekommendation från en redan antagen tomte och uppfylla en rad kriterier. En tomte i Tomtegillet ska bland annat kunna säga: Ho, ho, ho, med djup, varm och vänlig tomteröst.
Tålamod med barn
– Som tomte ska man tycka om jul och traditioner, man ska ha ett väldigt tålamod med barn. För när man är tomte måste man vänja sig med att ha barn som klänger och vill sitta i knä hela tiden, säger Sven-Erik och tillägger att tomten också måste var nykter när han utför sina uppdrag.
Julen och framförallt julafton är en hektisk tid för Bergsjötomten och hans kollegor, allra stressigast är det förstås på julafton.
¬ – På julafton har jag fullt upp. Jag åker halv ett och är inte hemma igen förrän halv nio på kvällen. Jag brukar åka runt till mellan tio till fjorton familjer på julafton, berättar han.
På julafton åker Sven-Erik för det mesta runt hemma i Hälsingland, men det betyder inte att det inte går att tag på en tomte i Gästrikland på julafton. Den kanske dock inte är lika äkta som Bergssjötomten.
Dagstidningarnas annonser
Ett tips är att titta i dagstidningarnas annonser eller knäppa igång datorn och gå in på Blocket. Där kan man hitta tomtar under uthyres.
En av dem som annonserat under rubriken Tomte uthyres är Elin Jernberg. Elin är från Åshammar, men bor sedan tio år tillbaka i Stockholm. Just nu pluggar hon tv-produktion, men innan dess arbetade hon på en förskola i nio år.
– Det var slumpen som gjorde att jag kom på att jag kunde hyra ut mig själv som tomte, säger hon och fortsätter:
– Förra året var jag hemma hos mina föräldrar i Åshammar och firade jul och då var det en granne som frågade om jag kunde vara tomte för deras barn.
Elin lovade att ställa upp, men säger att hon hann bli rejält nervös innan det var dags att utföra uppdraget och dela ut julklapparna.
– Det var pirrigt först, men sedan var det himla roligt! Barnen blev så glada, säger Elin.
Glädjen som mötte henne när barnen upptäckte att tomten kommit gav en kick.
Annonserat ut sig själv
– Jag kände att det där kunde jag göra fler jular, man sitter ju mest av tiden annars på julafton.
Sagt och gjort Elin bestämde för att annonsera ut sig själv som tomte inför julafton 2011.
– Jag kan tänka mig att åka runt i Gästrikland på julafton, till Åshammar, Sandviken eller Gävle. Jag åker och är tomte där det behövs, säger hon.
Elin är ganska liten, men berättar att hon fyller ut tomtedräkten med kuddar både fram och bak.
– Förra året hade jag min pappas gamla fårskinnsrock på mig och det fungerade jättebra, säger Elin, som säger att det var ganska lätt att förställa rösten och få den karaktäristiska tomterösten.
– Jag tror att jag låter ganska trovärdig som tomte, säger Elin som det här året ska uppdatera tomteutstyrseln för att få den ännu mera realistisk.
Kanske blir det Elin eller någon annan uthyrd tomte som kommer till just din familj i år, för inte kan väl den lätt böjda, vitskäggiga mannen som knackar på dörren på julafton vara riktiga tomten?

Camilla Lagerqvist

Fotnot: Elins mejlaadress: elinjernberg@hotmail.com

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Camillas Skrivbyrå

Från Sandviken, Gästrikland

Medlem sedan 2008-03-09

Frilansande journalist

Köp

500:- exkl. moms

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng