De rosa husen på Storgatan och längre fram ser man de gamla engelska radhusen.

Thunbergs Strömsbromotiv bevarade på Hälsocentralen

21/5, 2010 kl. 14:04

1980 fick älvkarlebykonstnären Johan Thunberg uppdraget av Landstinget att utsmycka Strömsbro Hälsocentral. Efter flera renoveringar av lokalerna finns målningarna alltjämt kvar.

  • Vävaren i Strömsbro.
  • Johan Thunberg vid originalmålningen. Foto: Strömsbro HC

2003-2004 började första renoveringen av Strömsbro Hälsocentral. Då skulle de väggar som Johan Thunberg smyckat med motiv från Strömsbro rivas. Turligt nog tog man beslutet att såga isär väggarna och flytta dessa. Målningarna renoverades av Thunberg strax innan återinvigningen.
– Det är fantastiskt att kunna göra på det här viset. Många gånger målar man över konstverk, säger Johan Thunberg. Jag blev uppringd av Landstinget och man ville absolut bevara målningarna eftersom det andades mycket Strömsbro i dem, avslutar Johan.


Fakta: Den svenska konstnären Johan Thunberg och är född och uppväxt i Oslättsfors, Gästrikland. Det är ett järnbruk från 1700-talet som har påverkat hans måleri mycket genom åren.

Johan Thunberg är idag verksam från sin ateljé på Laxön i Älvkarleby, norra Uppland, och målar mycket vid havet. De flesta motiven är hämtade från Gävles kuster men han har även en förkärlek för Värmland och på Tjörn.
Johan har förutom permanent utställning på Laxön även regelbundna utställningar utomlands och har haft mer än tjugo utställningar i USA.


För mer information om Johan och hans konst se:
http://www.johanthunberg.se

Konstnär Johan Thunberg

Konstnär Johan Thunberg

Medlem sedan 2007-09-20

Johan Thunberg

Föddes 1952, en sommarmorgon i juli. Skapandet har alltid funnits som en röd tråd i mitt liv. Har varit lärare i bild och konst... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng