Det hela började för 15 år sedan när Jiwandev hette Jan Nilsson och var journalist på Arbetarbladet och facklig ordförande för sina 60 kollegor på tidningen. En djup och långvarig livskris ledde till att en kollega sa: ”Jan, du säger alltid till andra när de är sjuka eller mår dåligt att de ska ta hand om sig och söka hjälp när det behövs. Är det inte dags för dig själv att göra det nu?"
Det ledde till att han gick till företagshälsovården där Hardy Wåberg såg till att Jan blev sjukskriven, omedelbart! – Jag började titta på olika metoder för att må bättre och upptäckte ”frigörande andning”, berättade Jiwandev. Jag tog ett lån, sa upp mig från tidningen och gick på en kurs i frigörande andning och yoga.
Det blev hans väg tillbaka och idag jobbar Jiwandev med kurser och föreläsningar för både privatpersoner och företag.
– Frigörande andning är en kraftfullmetod, hur vi andas påverkar oss både fysiskt och psykiskt, sa Jiwandev.
Sen fick besökarna göra et andningstest genom att lägga ena handen på magen för känna hur andningen påverkade den. Magen ska ”åka ut” när vi andas in och tvärtom när vi andas ut. Men det visade sig att en del kände att magen i stället blåstes upp när vi andades ut! Genom att medvetet träna på att andas rätt kan vi lära oss att börja göra det automatiskt!
– Andningen är nyckeln till livets mysterier, både för kropp och själ, sa Jiwandev. Andningen är som ett slags inre massage för våra organ och påverkar flera kroppsfunktioner som matsmältning, immunförsvar, hjärtverksamheten mm.
Jiwandev upplever att läkare många gånger inte har riktigt koll på andningens betydelse för välbefinnandet. Mediciner påverkar inte alltid orsakerna till problemen och lindrar egentligen bara symptomen.
- Människor följer idag inte en naturlig livsrytm utan vi stressar för mycket, sa Jiwandev. En naturlig andning ökar blodgenomströmningen i hela kroppen vilket ger oss mer energi.
Om man känner sig stressad i till exempel kassakön eller i andra situationer, ta djupa andetag i stället för att bli arg. Stress påverkar andningen och lever vi på en ständigt hög stressnivå störs vår naturliga andningsrytm och andningen hämmas.
Man kan också lära sig att somna lättare genom att andas genom den vänstra näsborren enligt Jiwandev. Man håller för den högra näsborren, försöker slappna av och andas lugnt och djupt.
Så, tänk på hur du andas, människa!

Mer info: http://www.andetaget.se/