Träning med Swissball är idag ett populärt sätt att stimulera bålmuskulaturen.Teorin bakom träning med instabilt underlag är att öka den neuromuskulära aktiviteten till bålmusklerna. Studenter vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan har i en sammanställning utvärderat bålstabilitetsträning vid övningar med och utan swissball.

Sammanställningen täcker dom vanligaste övningarna som armhävningar med händerna på bollen, situps på boll, hantelpress liggande på bollen där aktiviteten till bålmusklerna antingen är förhöjd eller oförändrad i jämförelse med när övningarna genomförs utan boll

Arm- och bensträck ryggliggandes på bollen visade ingen aktivitetsförhöjning av bålens muskler jämfört med när övningarna gjordes utan boll. Samma gäller för armhävningar med fötterna på bollen och sittande hantelpress. Vid benlyft och ryggresning på boll, ses oförändrad eller minskad anspänning av bålmusklerna.

-för individer med god funktion av bålstabiliteten är troligtvis träningen på swissball inte lika effektiv som för personer med nedsatt bålstabilitet. Det kan tänkas att instabiliteten som bollen skapar vid övningar inte är tillräckligt stor för att utmana personer med bra bålstabilitet.

Källa: Skandinaviska Kiropraktorhögskolan
Acta Chiropractica nr.26 2010, http://www.chiropracticum.com/

C-uppsats: Sammanställning och utvärdering av bålmuskelaktivitet vid övningar med och utan swissball, B.Albrigtsen, F.Johansson, N.Larsson