Utställningen, som pågår till och med 28 november, heter Nordic Light och vid invigningsvernissagen kom hundratals besökare tillströmmande, både speciellt inbjudna av museet och även Johan Thunbergs kontakter sedan tidigare utställningar i USA.

– Det var en helt fantastisk uppslutning, berättar Johan Thunberg. Många fascinerades av mina målningar och visade stort intresse för den teknik jag använder och hur jag arbetar med akvarell och acryl. Jag blev också inbjuden att ha en workshop på museet.

Dagen efter vernissagen anordnades en sk gallery walk där besökarna guidades runt av konstnären själv. Johan berättade om varje tavla, allt från teknik och känslor till sina inspirationskällor. Intresset var enormt och flera tavlor såldes på plats.

– Rent kommerisiellt har jag aldrig varit med om något liknande, berättar Johan. Mer än hälften av kollektionen är sålda redan efter två veckor.

Svenskamerikanska museets chef Karin Abercrombie hörde talas om Johan genom den tidigare museichefen Kerstin Lane (numera svensk konsul i Chicago) och besökte således Johans hemsida. Resten är historia.

– Vi är så glada att Johan kom hit med sin utställning, det är bland de bästa utställningar vi har haft här på museet, säger Karin Abercrombie. Det värmde förstås ett konstnärshjärta. Konsuln Kerstin Lane besökte också utställningen och välkomnade Johan tillbaka till Chicago. Inbjudningar till flera utställningar haglade över Thunberg som redan planerar sin nästa USA-tripp.


Fakta: Den svenska konstnären Johan Thunberg och är född och uppväxt i Oslättsfors, Gästrikland. Det är ett järnbruk från 1700-talet som har påverkat hans måleri mycket genom åren.

Johan Thunberg är idag verksam från sin ateljé på Laxön i Älvkarleby, norra Uppland, och målar mycket vid havet. De flesta motiven är hämtade från Gävles kuster men han har även en förkärlek för Värmland och på Tjörn.
Johan har förutom permanent utställning på Laxön även regelbundna utställningar utomlands och har haft mer än tjugo utställningar i USA.


För mer information om Johan och hans konst se:
http://www.johanthunberg.se