– Det var helt fantastiskt! Jag åkte ned till Iowa den 10 juli och sedan vidare till Okoboji där mina målningar var utställda på Lake Art Center, berättar Johan som fick en minst sagt angenäm överraskning när han anlände till galleriet.
– Jag har aldrig varit med om en sådan vacker utställning. När jag och min sambo kom dit utbrast vi bara, Woow!
– Det visade sig att tjejerna som skulle hänga mina tavlor, först hade ställt dem mot väggen för att se hur det skulle bli. Väggarna var vita som här hemma, säger Johan och nickar mot de nordiskt ljusa väggarna i ateljén.
De två kvinnorna tyckte dock inte att Johans tavlor helt kom till sin rätt mot den ljusa bakgrunden och bestämde sig därför för att måla om utställningssalen.
– De kom fram till att en grönblå-färg skulle vara bäst. De hyrde in två kvinnliga målare som målade om hela utställningssalen på en dag. Och då ska man veta att salen var lika stor som den största salen på Länsmuseet i Gävle, säger Johan som blev väldigt rörd över allt arbete de lade ner.
– Det var underbart, säger han.
Det var inte första gången som den gävlebördige konstnären ställde ut i USA, men däremot en av de utställningar som gjort störst intryck på honom.
– Mina tavlor har visats 17 gånger i USA i allt från bibliotekssalar till stora utställningshallar.
Att Johans tavlor den här gången hamnade i den mindre staden Okoboji har en del att göra med hans amerikanske vän John Northons inflytande.
– John Norton känner många människor bland annat en man som heter Monte Pearsson, en mångmiljonär som byggt ett museum för olika ändamål. John berättade för Monte Pearson om mig och han blev intresserad av mig och min konst, säger Johan vars utställning på Lake Art Center pågick i drygt två månader - från den 7 maj till och med den 19 juli. Den sista utställningsveckan medverkade han själv på utställningen, inte bara med ett föredrag utan också genom att hålla en veckolång kurs i akvarellmålning.
– Att jag skulle hålla den här kursen bestämdes när jag fortfarande var hemma i Sverige och korrespondensen sköttes via mejl. Jag hade sagt innan att jag kunde ta emot max 12 personer på kursen, säger Johan och fortsätter:
– Men så hörde de av sig till mig och berättade att de fått in tio anmälningar och dessutom stod sex personer på kö för att vara med på kursen.
Johan funderade ett tag och bestämde sig för att ta emot alla sexton. Han fick ingen förhandsinformation om vilka kursdeltagarna var. Det visade sig bli en stor överraskning.
– Gissa om jag blev förvånad där i USA när 16 konstnärer dök upp. De hade åkt långt för att få vara med, bland annat från Hollywood och Beverly Hills.
Tekniken som Johan skulle lära ut var nämligen något som inte konstnärerna i USA behärskade och därför mycket gärna ville lära sig.
- Jag lärde ut hur man målar mörkt till ljust. De arbetade med det hela veckan och resultatet blev helt fantastisk, säger han.
Just förmågan att fånga ljuset i sina målningar är något som många beundrar Johan Thunberg för.
För honom själv blev det bestående intrycket från resan något helt annat.
- De var mötena med alla underbara människor, jag fick så många nya vänner. Dessutom hänger nu min tavla, Vårljus i Gårdskär, permanent på Lake Art Center.
– Det är den tredje tavlan på det tredje museet i USA, säger Johan som för övrigt ställer ut i USA även nästa år. Då väntar en utställning i New York.

Camilla Lagerqvist