Yrkesdörren matchar nya och etablerade svenskar inom samma bransch för ett enkelt möte där syftet är att bredda sitt professionella nätverk. Kontakter, möten och den egna kompetensen är viktiga för en lyckad integration och etablering på arbetsmarknaden för alla som är nya i Sverige. Yrkesdörren är en av verksamheterna inom det nationella initiativet ÖppnaDörren - ett initiativ av Axfoundation, en icke vinstdrivande verksamhet som grundats av Antonia Ax:son Johnson.
Eva Cooper, Företagarna, hälsade alla välkomna och Amelie Silfverstolpe, verksamhetsansvarig på ÖppnaDörren och Yrkesdörren, berättade om förutsättningarna för dagens övningar.
- Det svårt att rekrytera personal med rätt kompetens idag och vi vet att många nyanlända har kompetens som efterfrågas, sa Eva Cooper. Vi vet att 7 av 10 rekryteringar sker via kontakter så vi hoppas att det här mötet ska hjälpa de nyanlända att hitta ett arbete.
- Det är inte säkert att ni får träffa en person med erfarenhet från exakt samma bransch som du, men vi har sett att det spelar mindre roll, eftersom alla verkar ha breda nätverk och en gedigen önskan om att hjälpa nyanlända i sin etablering, sa Amelie Silfverstolpe.
Osama El Refaey var en av deltagarna och kommer från Alexandria i Egypten. Han har studerat teknolog men också arbetat i hotellbranschen samt som säljare och marknadsförare.
– Jag är beredd att jobba med vad som helst och har just nu en praktikplats på Länsstyrelsen, sa Osama. Jag vill i framtiden gärna få möjlighet att arbeta med integration för att hjälpa andra nyanlända.
Bengt-Göran Wikström, vice ordförande i Företagarna och kiropraktor med eget företag, var på plats för att prata med en av de nyanlända. – Jag hoppas kunna förmedla mina kontakter och lite goda råd, så får vi se hur det utvecklar sig, sa Bengt-Göran Wikström.
Den som är intresserad av att delta i Yrkesdörrens verksamhet kan registrera sig på http://www.yrkesdorren.se.