En person som åtminstone lokalt i Järbo är känd som en "klurig gubbe" har under flera år experimenterat med olika metoder att hålla snön frusen även när det är plusgrader i luften. Jo, man kan ju använda konventionella kylmaskiner, men det kostar massor av energi. Att det ändå är lönsamt har vi sett på skidspåret i Högbo. Men när det är en stor anläggning med många backar så är det alldeles för kostsamt.

Lösningen på detta problem är lika enkel som genial: Utförsåkarna själva genererar den energi som behövs för att hålla snön kall! När åkaren susar nerför backen induceras ström i ett speciellt nät som ligger på marken under snön. Men då borde det bli värme protesterar den som inte sov på fysiklektionen i skolan! Här är den ena delen av uppfinningen. Med en elektronikenhet aktiveras i stället kyla i nätet. Den andra delen är skidorna som är försedda med ett nytt belag som behövs för att skapa den spänning som erfordras.

Energiskidan kommer att visas på Energidagen den 12 april i Järbo Folkets hus. Tyvärr vill inte "Uppfinnar-Jocke" själv vara med och han vill inte heller vara med på bild.

Inte heller de ansvariga på skidanläggningen vill lämna några kommentarer. Är det av konkurrensskäl måntro?

Mer information om Energidagen finner ni här: http://www.omstallningjarbo.se/framtidsv14/.
Kontaktperson Bo Lusth, tel 076-780 97 00.