Det är närmare en miljon ljuspunkter som sätts upp i träd och runt byggnader i Furuvik lagom till första advent.

Snart dags för julmarknad

27/10, 2011 kl. 22:10

De har redan börjat dyka upp så smått, fenomenet som är lika självklart i december som sill och nubbe är till midsommar. Det handlar förstås om julmarknaderna. Nu när vi närmar oss första advent med stormsteg fylls evenemangsspalterna med tips om julmarknader och julbasarer.

  • En julmarknad är en stämningsfull marknad som anordnas under adventstid. Det brukar vara mycket populärt att sälja föremål och hantverk som hör julen till.
  • Julmarknaden i Furuviksparken pågår de tre första adventshelgerna fram till jul med start den 3 december.
  • På julmarknaden kan barn som vill träffa tomten i Furuvik. Han brukar hålla till vid Erik-Jonsgården.

Traditionen med att arrangera julmarknad är faktiskt äldre än självaste jultomten. Redan på medeltiden anordnades de första julmarknaderna i Tyskland. En av de allra tidigaste var julmarknaden i Dreden som ordnades första gången 1434. Där har den blivit en långlivad tradition för marknaden arrangeras fortfarande. Här i Sverige var vi inte lika tidiga med att införa traditionen med julmarknader, även om den funnits här i många hundra år vid det här laget. Och i dag är julmarknaden populärare än någonsin. Några av de kändaste finns på Skansen i Stockholm och på Liseberg i Göteborg.
Fast så långt behöver inte Gävleborna åka för att besöka en traditionell julmarknad. Det är bara att bege sig till exempelvis Furvuviksparken som haft julmarknad i flera år nu. Precis som föregångaren på Liseberg strålar hela parken av ljus i decemeber. Det är närmare en miljon ljuspunkter som sätts upp i träd och runt byggnader i Furuvik lagom till första advent. Förutom marknadsstånd med allt från smycken till korv så kan alla barn träffa tomten i Furuvik. Han finns vid Erik-Jonsgården medans tomtemor tar med barnen på en matrunda bland fäboddjuren. Julmarknaden i Furuviksparken pågår de tre första adventshelgerna med start den 3 december.
Marknaden i växthusen
En annan julmarknad som brukar vara välbesökt är den som arrangeras i Hedvigs Trädgård i Gävle. Första helgen i december öppnas dörrarna till marknaden i växthusen.
– Det är sjunde året vi har julmarknad här. Tidigare har vi bara haft den på lördagen, men i år har vi marknad både lördag och söndag. Det brukar vara väldigt mysigt och julstämning i växthusen, berättar Ulrika Kristiansson som driver Hedvigs Trädgård tillsammans med Carola Arnaryd.
Även om utställarna på marknaden kommer utifrån så brukar miljön i växthusen bidra till att höja stämningen och även förstärka de juliga dofterna.
– Det är en rustik julmarknad, men hantverk och delikatesser, allt från sylt till ost, säger Ulrika Kristiansson.
Kustslöjdarna i Axmar hytta
En annan marknad som blivit tradition är den som Kustslöjdarna arrangerar i Axmar hytta.
Precis som den i Hedvigs Trädgård äger den rum den första adventshelgen.
– Det är sjätte året i rad som vi arrangerar marknaden. Det var konstnären Kicki Larsson som drog igång det från början. Hon tog kontakt med oss på Kustslöjarna och hörde om vi inte kunde arrangera en julmarknad, berättar Jan Siljeroth, ordförande för Kustslöjdarna som är en grupp hobbyslöjdare som arbetar i naturmaterial. Namnet Kustslöjdarna kommer ifrån att slöjdarna som är med är bosatta i kustkommuner i Gävleborg.
– Julmarknaden brukar vara väldigt välbesökt. Förra året hade vi omkring 1 500 – 2 000 besökare. Men det är inte bara utställare från Kustslöjdarna som är med, det är vi för få för, utan vi brukar ta in slöjdare utifrån också. Omkring 30-35 utställare brukar vi vara, berättar Jan Siljeroth.
Makalösa pepparkaksslottet
Även på Länsmuseet i Gävle är det tradition att arrangera julmarknad. Söndag den 4 december har de sin marknad som de beskriver som en traditionell julmarknad som möter samtida design. Det eftersom hembygdsföreningens utställare samsas med konst- och designmarknaden Edge.
Nästan lika traditionsenligt har det blivit att Länsmuseet samtidigt presenterar sitt makalösa pepparkakslott som bakats av konstnären Margareta Persson.
– Det kommer att invigas den första advent. Hur det kommer att se ut vet jag inte än, men det blir något nytt, lovar Margareta Persson.
Två veckors heltidsarbete plus många kilo mjöl går det åt till Margareta Perssons pepparkaskbygge som brukar vara något i världsklass.
En annan julmarknad som lockar många är den som arrangeras i Högbo Bruk. Den håller på i två dagar, den 10 och 11 december. Liksom på övriga julmarknader är det utställare som säljer hantverk, men även slädturer, tomtar och andra arrangemang med anknytning till julen.
Precis som det ska vara på en julmarknad med andra ord. För enligt uppslagsböckerna är en julmarknad helt enkelt en stämningsfull marknad som anordnas under adventstid. En marknad där man prioriterar landets traditionella matvaror, drycker och hemslöjd.

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Camillas Skrivbyrå

Från Sandviken, Gästrikland

Medlem sedan 2008-03-09

Frilansande journalist

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng