Peter är en sann entreprenör från Småland som sedan 15 år tillbaka driver business i Sydafrika

Peter Stigsson kommer från Burseryd, en liten ort i Småland med tradition av både brukssamhälle och cykelsport. Såklart blev det tidigt både cykling och extra jobb på bruket, men redan som 18-åring lämnade han sina hemtrakter för att inledningsvis blivit uttagen till Idrottsplutonen i Örebro och därefter erbjuden ett semiproffs kontrakt som cyklist i Kalifornien i USA.

Cyklingen gav mersmak av landet där borta och då karriären var över återvände han för att utbilda sig som kommersiell pilot.

Då finanskrisen kom i slutet på 80-talet vände Peter resan åter till Sverige för att driva sitt eget byggprojekt och sedan var entreprenörskapet i full gång. -Jag är en person som kan själv, vill själv och drivs av att alltid försöka på egen hand. Oftast har det gått bra, men som både idrotts-människa och entreprenör gäller det att också hantera motgångar och komma igen, säger Peter med glimten i ögat och tillägger ”och jag är nog rätt envis då det gäller det jag tror på” 

Därefter följde flertal verksamheter men mycket inom konfektionsbranschen och sedermera främst profilkläder/promotion wear. Men under tiden passade han också på att utbilda sig inom sales & marketing på IHM i Göteborg. Och direkt efter den utbildningen fick han en fast tjänst som försäljningschef.

Att vara anställd är inte Peters melodi, så efter 10 månader hade han fått nog och startade upp ett eget företag inom profilkläder ihop med ett liknande företag i Danmark. Dessa båda företag såldes sedan till ett av de större profilföretagen på den svenska marknaden och Peter erbjöds anställning.

- Jag gav det en chans, säger Peter men visste nog redan innan att jag inte skulle fungera med att jobba i ett större företag som anställd och skriva massa kvartalsrapporter och sitta på ledningsgruppsmöten. Så ganska snabbt blev jag klar över att det var dags att göra något nytt och flytta vidare. Jag har alltid varit lite rastlös och hade tillsammans med min fru Katarina börjat drömma om ett nytt och annorlunda liv utomlands igen. säger Peter.

ter träffade sin fru Katarina 1989 i Göteborg, men

flyttade efter några år först till Tjörn och sedan vidare till Stenungsund. Det var mycket jobb och resande för de båda, vilket gjorde att de började ses alltmer sällan.

-Vi började tillsammans fundera på om det var så vi vill leva fram till pensionen och att rikedom består i så mycket annat än enbart pengar, säger Peter med ett leende, så vi bestämde oss för att försöka leva vår dröm innan vi blev pensionärer. Vi sålde allt i Sverige utom vårt hus i Stenungsund.

Kreativitet, förändringar och vilda idéer tog dem båda till Sydafrika, där de år 2006 startade sitt gemensamma företag Cape Scandinavia Inv. Pty Ltd inom hotellbranschen/hospitality, en bransch som Peter aldrig arbetat inom tidigre. Utmaningen att starta verksamhet inom ett nytt område och i ett land långt bort ifrån trygga Sverige var perfekt för honom. -Jag älskar värme och tyckte det var dags att hitta på något nytt, praktisk är jag, serviceinriktad och bra på sälj och marknadsföring. Dessutom har Katarina den andra sidan som jag inte har, då hon är analytisk, strukturerad, bra på kommunikation och personal, så det var inget att tveka på, säger Peter.

"Lite galna är vi båda, gillar att driva saker och möta nya människor och kulturer"

Huset i Stenungsund hyrdes ut och flyttlasset, skratta inte säger Peter var en resväska och en golfbag var. Vi drog iväg till Stellenbosch i Sydafrika där de köpt ett Guesthouse vilket är ett mindre hotell. Tyvärr kunde inte Katarina följa med i första vändan då hon hade ett uppdrag att slutföra i Sverige, men en sann entreprenör som jag var tvekade jag inte en sekund,, säger Peter.

-Jag har ju tack vare Kattis bott på mängder av Guesthouse och hotell genom åren med tanke på hennes jobb, så det fixar jag väl, tänkte jag, säger Peter.

Det blev många 12 timmars pass, alltid redo 24/7 och ett nytt land och en helt annan affärskultur.

- Ibland är det bra att man inte vet vad man ger sig in på, men jag har aldrig ångrat mitt val och att starta och driva företag i Sydafrika är det bästa jag gjort i mitt liv, säger Peter.

Peter & Katarina har haft två Guesthouse, ett i ellenbosch i vinlandet och ett i Somerset West närmare Kapstaden. De sålde för 4 år sedan, men att flytta åter helt till Sverige var uteslutet. Under de 10 åren med hotellen startade de båda också ett reseföretag som arrangerar resor och turer i Sydafrika. Dessutom har de också utbildat sig till auktoriserade guider.

-Numera har vi en annan flexibilitet, jobbar mindre, mer tid med varandra, medverkar mest i det vi gillar så för min del blir det en hel del aktiviteter med gäster och guidningen faller ofta på Katarina”.

Men nästan allt gör de tillsammans och har en gemensam passion att visa upp det bästa av Sydafrika och få supernöjda gäster som kommer åter. De har dessutom funnit en bra balans mellan att leva både i Stellenbosch och i Stenungsund.

Såklart medger Peter att det just nu är trögt på grund av rådande situation, men då passar de båda på att söka nya spännande platser att besöka för kommande resor för gäster, finner nya aktiviteter, sevärdheter, restauranger, vingårdar, vandringar och cykelvägar. Lite egen vidareutbildning blir det också och idéer saknas inte för vare sig Peter eller Katarina.

Läs mer om deras företag

”Då det vänder och resandet tar fart igen är vi väl förberedda, som jag längtar!”, avslutar Peter.

 

Text: Eva-Lena Ivarsson    Foto: Peter och Katarina Stigsson

www.connectpoint.se