– Det är så mysigt att vara hemma och träffa familjen och alla kompisar. Och det är skönt att jobba i Furuvik, som en kontrast till mitt andra jobb. Så att man kommer ner på jorden lite, säger Sara och skrattar.
Livet i New York har verkligen varit en fullständig omställning för 19-åriga Sara som inte hade jobbat som modell tidigare. Däremot så blev hon upptäckt redan som 13-åring, av en modellagentur i Göteborg. Men då var hon för ung och för kort, så agenturen behöll henne under tillväxt. När hon väl fyllt 16 år och hade åldern inne och blivit tillräckligt lång så ville de ändå inte ha henne, då var hon för smal.
– Det var ju jättetråkigt för mig som inte kan gå upp i vikt, säger Sara.
Även en annan svensk agentur nobbade Sara på grund av att de ansåg att hon var för smal.
– ¬Jag blev lång och smal väldigt fort, och jag har alltid tyckt att det var jobbigt. Särskilt när folk påpekar det. Men nu är det ju tack vare det som jag kan jobba med det jag vill, för i New York vill de att man ska se ut precis så här. Det känns som en skön revansch, säger Sara och ler.
Eftersom Sara är smal av naturen så slipper hon, som många andra modeller, få restriktioner gällande mat och vikt. Flera av hennes kollegor har kommit gråtandes hem efter en casting, där de har fått höra både det ena och det andra om sin kropp. Men Sara har lärt sig att förhålla sig till att ha kroppen som yrke, som granskas och bedöms dagarna i ända.
– Man får bara låta det rinna av. Det är så här jag ser ut och jag kan i alla fall inte göra något åt det. Men den dagen de säger åt mig att sluta äta, då hoppar jag av.

Även om Sara under skolgången hade andra yrkesdrömmar, som att bli advokat eller fotograf, så har modelltankarna funnits där sedan hon blev uppsnappad som 13-åring. Bland annat la hon upp bilder på en modellsida på nätet, models.com, där agenturer letar efter nya modeller. Så i vintras blev hon upptäckt och var snabbt tvungen att omvärdera alla sina framtidsplaner.
– Jag är väldigt hemkär, så jag hade tänkt bo i Gävle hela mitt liv. Det var det längsta jag ville flytta från Årsunda. Jag hade fått jobb i Stockholm tidigare, men det tackade jag nej till för Stockholm kändes för stort. Men när jag fick det här erbjudandet kände jag ändå att jag måste prova, någon gång måste man lämna boet.
Så till New York åkte hon. Utan att känna någon där. Väl på plats hade agenturen ordnat boende i en lägenhet som hon fick dela med andra modeller. Och det var tur. För tack vare dem fick hon många nya vänner och kontakter.
– Jag vet inte hur jag skulle ha lärt känna någon annars, det är ju så stort i New York.
Men trots att hon från början inte hade någon tanke på att lämna Gästrikland så har hon nu blivit fullständigt såld på livet i New York, med allt vad det innebär. Och att jobba som modell har hon också blivit fast besluten att satsa på. Nu väntar bara ett visum för att Saras karriär ska kunna komma igång ordentligt. Hittills har hon inte fått göra några inkomstbringande jobb, för det krävs visum, men däremot har hon fått en väldig erfarenhet och en portfolio som nu kan ta henne långt. För att inte tala om en agentur som vill satsa stenhårt på Sara. Hon var egentligen uttagen som modell till det storslagna modeeventet New York Fashion Week i början av september, men eftersom hon ännu inte fått något visum så får det lov att vänta.

Det svåraste med livet som modell var att tvingas byta sneakers mot klackskor. På alla tillställningar var det vad modellerna förväntades gå i. Och naturligtvis vid fotograferingarna. Särskilt för en modell som Sara, med långa ben som gärna får förstärkas ännu mer.
- Jag hade aldrig stått i ett par klackskor innan jag flyttade dit. Det var jättehemskt när jag var tvungen att göra det. Värst var det vid en tio timmar lång fotografering, där jag var den enda modellen. Benen bara vinglade och skakade.
Så därför passar hon nu på att öva, så att dessa centimeterhöga klackar inte ska kunna sätta stopp för hennes framfart. Om ni har sett någon som går i högklackat på grusvägarna ute i Årsunda så är det bara Sara som tränar.
– Mina grannar måste undra vad jag håller på med, säger hon och skrattar.
Marie Björk

FAKTA
Namn: Sara Persson
Titel: Modell
Ålder: 19 år
Bor: För tillfället i Årsunda men åker snart tillbaka till New York.