Den som tänker skaffa pool börjar oftast med att fundera över vilken typ av pool man skall installera. Vinyl, betong eller vad? Men det finns ett annat och fantastiskt material – glasfiber! Glasfiberpooler har lyckliggjort sina ägare i över 50 år!
En glasfiberpool är uppbyggd ungefär som ett båtskrov – skapad genom att forma glasfiber mot en form och sedan ytbehandla med gel coat, som härdar till ett vattentätt skal. Den första glasfiberpoolen, som tillverkades av San Juan 1958, blev en stor succé. Den poolen är faktiskt fortfarande i bruk idag och finns i Washington. I början betraktades glasfiberpoolerna lite nedlåtande av poolbranschen, men idag är situationen en helt annan.
- Jag pratade med en kund, och han berättade att glasfiberpooler är förbjudna i Coral Gables, Florida, berättar Kirk Sullivan, VD för San Juan Pools. Lagen speglar en gammaldags, stereotyp inställning som inte alls stämmer överens med dagens innovativa glasfiberpooler.
Låga underhållskostnader, stor styrka
Glasfiberpooler erbjuder inte enbart oändligt många olika utformningar och funktioner, den släta och porfria ytan motverkar algtillväxt och minskar mängden kemikalier som behövs för att behandla vattnet.
- Glasfiber är dessutom starkt och hållbart: en San Juan pool är mer än 15 gånger starkare än betong och dessutom tillräckligt flexibel för att klara rörelser i marken, säger Kirk Sullivan.
I stort sett samma material används än idag för att tillverka glasfiberpooler men härdningen har utvecklats och förbättrats, vilket ökat styrkan och flexibiliteten i strukturen. Metoderna har också utvecklats enormt genom innovationer som gör glasfiberpoolerna mer eftertraktade än förut.
Nyskapande poolmodeller har gjort det möjligt att utveckla fantastiska poolmodeller. Den osynliga överrinningskanten (vanishing edge) ger en effekt som enkelt kan ordnas med en glasfiberpool
- Tidigare behövde entreprenören bygga en särskild uppsamlingscistern bredvid poolen för att åstadkomma en ”vanishing edge”, vilket skapade en hel problem, berättar Kirk Sullivan. Nu kan vi erbjuda poolmodeller med osynlig överrinningskant och som har inbyggd cistern vilket förenklar anläggningsarbetet.
Andra poolmodeller har inbyggt spa, vattenfall och andra trevliga tillbehör.
Sammanfattningsvis bör en poolköpare som väljer pool av glasfiber, vinyl eller betong basera sitt val på vilket material som bäst passar deras önskemål på utformningen och underhållsbehovet.
- När det gäller styrka är det inget som slår glasfiberpooler, säger Kirk Sullivan. En pool från San Juan har 25 års garanti som ett bevis på livslängd, men det finns många av våra pooler där garantin gått ut och det är många som använts i 50 år eller mer, dubbelt så länge som garantitiden!
Varje pooltyp kan se vacker ut, men valet av material bör baseras på kvalitén för att man skall
Kunna känna sig nöjd i många år!
- Fundera över vilka kriterier som är viktigast för dig så att du väljer en produkt som fungerar hela ditt liv, säger Kirk Sullivan.

Tillbehör till glasfiberpooler
Vill du ha ett automatiskt poolskydd? Inga problem, San Juan erbjuder flera attraktiva modeller med speciellt anpassade poolskydd, som gör att du slipper leta efter rätt storlek på marknaden!
Automatiskt poolskydd är ett populärt tillbehör som numer är tillgängligt även för glasfiberpooler. Poolskyddet är helt rätvinklig och löper på ett spår, som kräver en rektangulär pool eller en som är anpassad för ett rätvinkligt spår. De flesta glasfiberpooler har fria former och tidigare krävdes ett dubbelt däck som kraftigt ökade anläggningskostnaden.
Men San Juan tog fram två lösningar på problemet!
- Vi tog fram en serie rektangulära pooler som passade poolskydden, säger Kirk Sullivan. Vi tog också fram rätvinkliga ramar som precis passade glasfiberpoolerna. Vi skickar ramen till Aquamatic Cover Systems, som monterar skyddet på ramen, testar det och sedan skickar det till byggplatsen. Den här proceduren säkrar att poolskyddet passar och fungerar, samtidigt som det minskar installationstiden från dagar till fyra timmar!
San Juan har också patenterat en serie av pooler med uppvärmda ”wet bars”, vilket förlänger badsäsongen i kallare klimat. Barstolarna är öppna och placerade över där det uppvärmda vattnet returneras in i poolen.
- De som badar sitter på de uppvärmda stolarna, vilket är ett mer ekonomiskt alternativ än att värma upp hela poolen när vädret blir kallare, avslutar Kirk Sullivan.
Nordiska Kvalitetspooler är generalagent för San Juan glasfiberpooler i Europa. Varför valde ni San Juan?
- Vi vill erbjuda våra kunder en glasfiberpool som är anpassad för det nordiska klimatet, säger Lars Beckman en av grundarna till Nordiska Kvalitetspooler. San Juan pooler finns i både norra och södra USA samt i Kanada. San Juan har en större försäljning i norra USA än i Florida, men det är på grund av att deras pooler visat att de klarar bistert klimat. Deras första glasfiberpool som tillverkades 1958 är fortfarande i bruk och finns utanför Washington.
Varför valde ni glasfiberpool?
- En glasfiberpool från San Juan har i första hand en fantastiskt behaglig yta som är skön att röra vid och samtidigt är den både väldigt stark och ger möjlighet till fria former, säger Lars Beckman. Den behagliga ytan är dessutom en dålig grogrund för alger mm, vilket bidrar till att minska underhållskostnaderna.
Lars Beckman vill höja ett stort varningens finger för de glasfiberpooler som finns från sydeuropa och öststatsländer. Tyvärr har det visat sig att de har svårt att klara tjälen i Sverige, vilket gör att de riskerar att spricka. Så att köpa billigt kan bli mycket dyrt och tyvärr påverkar det förtroendet för branschen.
En San Juan pool är alltså det förmodligen bästa valet för den som vill förverkliga sin pooldröm:
- behaglig yta
- stort urval av olika former
- många tillval som "wet-bar", inbyggt spa mm
- byggd för nordiskt klimat
- flexibel, tål rörelser i marken
- enkel att installera
- låga underhållskostnader
- 25 års garanti
- San Juan har byggt glasfiberpooler sedan 1958!
Så det är bara att göra slag i saken och kontakta någon av Nordiska Kvalitetspoolers närmaste återförsäljare för ett bra förslag!