Kvinnor påverkas olika mycket under klimakteriet. En del upplever svåra besvär med vallningar, svettningar, mental obalans och sömnsvårigheter. Andra tycks klara sig ganska bra, även om det påverkar livskvalitén.

Klimakteriet kan pågå länge. För en del börjar de redan i 40-års åldern och vissa kan känna av hormonförändringen upp till 60 och kanske längre.

Det finns vissa saker vi kan göra för att minska på besvären. Att träna, äta näringsriktigt, dra ner på kaffe och alkohol och dra ner på tempot så att kroppen bättre klarar av hormonomställningen är små saker du kan göra som kan påverka stort.

En del tycker sig inte kunna klara av klimakteriet utan hormoner. Det finns bra och välfungerande bioidentiska hormoner.

HÄLFTEN SÅ MÅNGA VÄRMEVALLNINGAR

Salvia är en väl undersökt kvinnoört med effekt på både PMS och klimakteriesymtom svettningar och vallningar.

Salvia finns som kosttillskott. När forskare i Tyskland och Schweiz undersökte vad salvia kunde göra för kvinnor i klimakteriet såg de att efter fyra veckor var påverkan tydlig.

De 80 kvinnorna som ingick i studien var mellan 48 och 65 år fick minskade symtom på värmevallningar med 55 procent.

De svettades mindre och sov bättre. Även den mentala och känslomässiga hälsan blev bättre.

BÄTTRE BALANS I HJÄRNAN

En observationsstudie på 69 kvinnor som fick salvia under åtta veckor fick även de en reducering av vallningar cirka 50 procent efter en månad.

Framför allt upplevdes det som positivt att svettningarna under natten blev färre.

Forskarna tillskriver effekten av salvia på reduceringen av aktivitet i svettkörtlarna. Man såg även att salvia påverkar vissa receptorer i hjärnan vilket medförde att hjärnvågor balanserades och på så sätt mår man bättre.

Forskarna antydde att salvias verkningssätt liknar östrogenets.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige.

Fotnot: Studien var produktspecifik och gjordes på Salvia från A.Vogel.